Saveti kozmetičara za negu kože posle mora! Kod kuće se hidrirajte, na jači piling samo u salonu

Svašta nam je koža sve pretrpela ovog leta, i jake UV zrake, i velike vrućine i vlagu… Zato sada treba da je vratimo u optimalno stanje i pripremimo je polako za hladnije dane

nega kože posle mora, foto: Depositphotos/VGeorgiev
nega kože posle mora, foto: Depositphotos/VGeorgiev
.

Da li ste se zapitali šta se zapravo dešava sa kožom leti, dok je bila izloženija jačim UV zracima nego u ostalim delovima godine? Ona se branila od njih zadebljavajući se, objašnjava kozmetičarka Snežana Šaponja. Zato je sada suvlja, peruta se na nekim mestima i zato joj je potreban oporavak i kod kuće i u kozmetičkom salonu.

"Ipak, ne znači nužno i da je svaka osunčana i preplanula koža oštećena. Ako vam se koža samo peruta, radi se o oštećenju epiderma, ali ako ste dobili fleke, znači da je dublje oštećena", objašnjava Šaponja za zena.blic.rs.

Kod kuće se hidrirajte

Zadebljaloj koži treba piling, ali za kućnu upotrebu naša sagovornica ne preporučuje jake hemijske pilinge, već blaže koncentracije, 2–4% sastojaka koji vrše piling.

"Kod kuće treba ozbiljno da hidrirate kožu. To možete da radite serumima na vodenoj bazi ili ampulama, koje su vrlo praktične, lakše za upotrebu. Imate jednu ampulu, otvorite je i potrošite danas ili sutra. I maska je vrlo praktična za kućnu hidrataciju".

Jači piling samo u salonu

U kozmetičkom salonu treba da uradite dobar piling. Preporuka je da bude hemijski, kad prođe sunčano vreme, a u salonu može da se radi i mehanički piling i tretman koji dubinski hidririra kožu kakav je mezoporacija.

"Mezoporacijom ubacujemo proizvod u dublje slojeve kože, a sada je idealno vreme za hidrataciju na ovaj način. Supstance koje se ubacuju u kožu ne bi prošle kožnu barijeru klasičnim utrljavanjem kreme. Ovom metodom apsorbuje se do 90% aktivnih sastojaka koji mogu da prodru čak i do jednog centimetra. Rezultati se brzo vidljivi, ali i trajni. Idealni su za tretmane opuštene kože, bora, fleka. Nema ni neželjenih efekata".

Ubacite antioksidante

Antioksidanti će se boriti protiv slobodnih radikala koji su se sigurno stvorili sada u koži zbog sunca kome ste izlagali kožu. Prvenstveno utiču na povećanje kolagena u koži koji je zadužen za gipkost kože, uklanjaju prve bore, staračke pege i i pomažu koži da se obnovi. Pored bora, oni popravljaju i ten.

"Vratiće koži sjaj i blistavost, pa su izuzetno dobri za ovaj period da ih ubacite u negu, iako mogu da se koriste cele godine".

A za telo pantenol i aloja

Za kožu tela zaboravite na jake preparate za kupanje, koristite pene i blage sapune, a posle tuširanja obavezno koristite hidratantna mleka koja će koži vratiti potrebnu vlažnost.

"I za telo koristite preparate s antioksidantima. Korisni su, pogotovo u obnavljanju kože izložene suncu koja je isušena ili ima pigmentne fleke".

Nikako nemojte da se tuširate vrućom vodom, već isključivo mlakom, da ne biste dalje povređivali kožu.

"Hidratantna mleka i losioni se podrazumevaju. Posebno su blagotvorni preparati na bazi pantenola kao aloja vera gel, koji obnavlja kožu. I kokosovo ulje hidrira kožu, i omekšava je, a uz to čuva preplanuli ten jer sprečava perutanje kože".

Stopalima treba masaža

Koliko god vam prijalo da hodate bosi po pesku i kamenčićima, i stopalima treba revitalizacija posle mora. Da bi ponovo bila glatka, priuštite sebi masažu i piling. Najbolje je da tokom tuširanja pastu od šećera i ulja umasirate u stopala i isperete ih mlakom vodom. Redovno uveče utrljavajte kremu namenjenu za negu.