ŠEST VIŠE NEGO DOBRIH RAZLOGA da se TUŠIRATE UVEČE, a ne ujutru!

Dermatolozi nam poručuju da dnevno provedemo pet do deset minuta pod tušem, a otkrili su nam sada i koje je vreme za to najbolje i zašto.

Ilustracija, foto: Depositphotos
Ilustracija, foto: Depositphotos
.

Dok neki ne mogu da zamisle da svoj radni dan započnu bez jutarnjeg tuširanja kako bi se osvežili i razbudili, drugi bi radije "sprali" sa sebe svoj dnevni stres i "prljavštinu", te mirne glave i čistih misli otišli u krevet.

Stručnjaci u ovoj oblasti kažu da su razlozi za kupku pred spavanje višestruki i da će nam doneti više dobrobiti nego naša jutarnja rutina tuširanja.

Tuširanje pred spavanje pomaže da brže i lepše zaspite

Ukoliko se istuširamo sat i po vremena pred spavanje, topla voda će postepeno opuštati naše telo, što će našem mozgu polsati signale da je vreme da zaspimo. Ovo će nam pomoći da utonemo u san u proseku deset minuta brže nego obično.

Pogoduje vašoj koži

Tokom dana naša kosa ili brada kod muškaraca prikupi veiliki broj bakterija tokom dana, a onda se prikupljena prljavština prenese na naš jastuk čim legnemo da spavamo, a samim tim i na naše lice i kožu. Kako se naša koža regeneriše dok spavamo, ukoliko se pre spavanja istuširamo i čisti legnemo u krevet, naša nova koža će isto biti čistija, zdravija i bez akni i bubuljica.

Ublažava simptome alergije

Ukoliko patimo od sezonskih alergija, a imamo rutinu da se tuširamo ujutru, dermatolozi savetuju da svoju naviku promenimo i zemenimo je večernjim kupanjem. U toku dana alergeni, kao što su polen i prašina, lepe se za našu kožu i odeću, što znači da ih odlaskom u krevet prenosimo na svoju posteljinu i pogoršavamo sopstveno zdravstveno stanje pojačanim simptomima alergije. Bolje je da ih toplom kupkom pred spavanje speremo sa sebe i ublažimo dejstvo alergena čistom kožom, ali i krevetom.

Održava volumen i kvalitet kose

Ukoliko svoju kosu operete pre spavanje, imaćete više vremena da je prirodno osušite što će pomoći da ona zadrži neophodnu vlažnost, ali i svoj volumen i kvalitet. Sušenje kose fenom nakon jutarnjeg tuširanja oštećuje folikuli dlake i vaša kosa će da izgleda poput slame.

Kontroliše prekomerno znojenje

Tuširanje pred spavanje može da nam pomogne da se izborimo sa prekomernim znojenjem u toku noći, sa kojima veliki broj ljudi suočava.

Sprečava grčeve u mišićima

Grčevi u mišićima pojava je sa kojom se suočava preko 60 procenata planete, a tuširanje noću može opustiti naše mišiće i omogućiti bolji protok krvi u nogama, te sprečiti neprijatan osećaj zategnutosti i grčenja mišića.

Koja su vaša iskustva i da li praktikujete tuširanje pred spavanje ili pred početak radnog dana ujutru, ili možda i jedno, i drugo, pišite nam u komentarima.

Izvor: Žena blic