SPREMITE NOGE ZA PLAŽU: Celulit se može ukloniti na prirodan način, potrebno je uraditi sledeće stvari...

Mnogo je razloga zbog kojih celulit „napada“ žene, ali, neki prirodni sastojci ipak imaju vidljivo dejstvo na ovaj estetsko-zdravstveni problem.

Celulit muči gotovo sve žene, foto: Yuriy Maksymiv/Shutterstock
Celulit muči gotovo sve žene, foto: Yuriy Maksymiv/Shutterstock
.

Celulit nije samo estetsko, već i zdravstveno pitanje koje ukazuje na propuste ili loše navike koje činimo, a koje se manifestuju preko kože u vidu „pomorandžine kore“. Najčešće se pojavljuje u regiji nogu, zadnjice, na stomaku, ali i na rukama. Sastav kože i potkožnog tkiva, hormonski status i lučenje estrogena razlog su zašto se neuporedivno češće pojavljuje kod žena, ali ni muškari nisu imuni, iako su njihova vlakna kože rastegljivija i bogatija kolagenom. Pojava i nagomilavanje celulita mogu da se smanje, a ključ rešenja je promena životnih navika.

Kako izbeći pojavu celulila ili ga umanjiti

Odgovor na pitanje zašto do njega dolazi ujedno je i preporuka kako ga izbeći ili, ako se pojavi, kako ga eliminisati: promeniti i izbalansirati ishranu (izbaciti masnu, tešku i prženu hranu), pojačati fizičku aktivnost i kao najvažnije – piti dovoljne količine tečnosti, najbolje obične vode, jer će se tako telo lakše oslobađati nagomilanih otrova i nečistoća. Takođe je poželjno izbaciti duvan, konzerviranu hranu, alkoholna i gazirana pića i smanjiti unos kofeina. Treba napomenuti da je čest uzrok pojave i genetska predispozicija, ali da i u tom slučaju uredniji život utiče na smanjenje.

Priroda nudi rešenja

Uz promenu navika koje ga izazivaju i održavaju, celulit je dobro tretirati i nekim prirodnim sastojcima. Na kozmetičkom tržistu postoje brojni preparati, nove formule se inoviraju i unapređuju, ali je uvek bolje koristiti nešto iz prirode. Evo nekih predloga:

- konzumirajte hranu koja sadrži likopen jer je izuzetno efikasan u eliminaciji toksina, a najviše ga ima u grejpfrutu, lubenici i paradajzu

- koristite kokosovo ulje ga za masažu, sadrži moć obnavljanja mrtvih ćelija

- pijte zeleni čaj jer ima izuzetno jaka antioksidantna dejstva koja takođe pomažu u razlaganju i izbacivanju toksina

- masirajte mesta sa celulitom uljem od bosiljka i pijte čaj od ove biljke jer ubrzava cirkulaciju i dobar je za metaboličke procese

- izblendajte sveži đumbir i utrljajte na kožu ili mu dodajte malo limuna i pijte kao sok jer je đumbir aktivan u vezivanju kiseonika. Osobe sa hipertenzijom ili trombovima ovo treba da izbegavaju!

Bršljan – prirodni šampion u efikasnosti protiv celulita

Upozoravamo vas da su plodovi bršljana otrovni i da mogu da izazovu reakcije i iritaciju kože, ali su njegovi listovi, pokazuju istraživanja i iskustva korisnika, ubedljivo najefikasnija u borbi protiv celulita.

Najvažniji sastojak bršljana su triterpenoidni saponini, aktivna jedinjenja koja pomažu koži da bolje upija hranljive sastojke. Ona utiču i na krvne sudove, pa ćete primetiti i poboljšanje u slučaju proširenih vena i kapilara. Snaga bršljana je i u tome što pospešuje eliminaciju masnih naslaga, čisti telo i kožu od toksina, utiče na njenu elastičnost i zatezanje, podstiče površinsku cirkulaciju i razgradnju potkožnih masnoća.

Recept za ulje od bršljana sa grejpfrutom

Potrebne namirnice:

- 20 g listova bršljana

- 200 ml hladno ceđenog maslinovog ili bademovog ulja

- sok od jednog isceđenog grejpfruta

Priprema:

Ulje sipajte u posudu za kuvanje i zagrevajte dok ne proključa. Listove bršljana dobro operite i sitno iseckajte ručno ili ubacite u neku mašinu za seckanje, dodajte u još uvek toplo ulje i ostavite da se ohladi.

Sipajte u staklenu posudu ili teglu, dodajte ceđeni grejpfrut, dobro zatvorite i pustite da stoji 40 dana na sobnoj temperaturi i na tamnom mestu. U toku tih 40 dana svakodnevno promućkajte smesu, onda možete da počnete sa upotrebom. Pre toga sve procedite i držite u tamnoj flaši. Nemojte ga koristiti duže od 3 meseca.

Ako uspete da nabavite ekstrakt bršljana, možete da koristite to ulje, pa će efekat biti još bolji. Sipajte 30 ml ekstrakta u 100 ml baznog ulja i imate lično proizvedeno ulje od bršljana. Utrljavajte svakodnevno na kožu zahvaćenu celulitom, po mogućstvu masirajte oklagijom sa točkićima, i brzo ćete primetiti pozitivne efekte.

Veća količina kofeina – ne, ali, utrljavanje taloga kafe na kožu – da

Sa količinama kafe treba biti oprezan jer ona pri većoj konzumaciji deluje kao diuretik i tako izbacuje višak vode iz organizma. Međutim, veće količine kofeina unesenog kao tečnost ne pogoduju koži i najefikasnija je kada se kafa nanese direktno na kožu. Ostavite talog od kafe desetak minuta na koži i masirajte ručno ili oklagijom. Da se kafa ne bi krunila i otpadala, možete je kombinovati sa prirodnim gelovima ili eteričnim uljima.

Recept za piling od mlevene kafe protiv celulita

Najefikasniji oblik nanošenja kafe protiv celulita je u formi pilinga. Pomešajte dve kašike mlevene kafe sa maslinovim uljem i dodajte malo morske soli. Nanesite smesu na vlažnu kožu i 5 minuta masirajte regije zahvaćene celulitom. Na ovaj način kofein će prodreti u potkožne pore i uticati na rastvaranje i eliminaciju masnih naslaga.

Izvor: E klinika.rs