Lepota

OPEKOTINE ZASTRAŠUJUĆEG IZGLEDA! Niko nije znao šta mi je, dok se nismo setili šta smo PILI...

Opekotine na nozi zastrašujućeg izgleda prepale su Megan Klensi (44) iz Australije koja je, kaže, izašla na piće sa društvom kada joj je neko slučajno na nogu prosuo koktel čiji su sastojci votka, limeta i kisela voda.

06.07.2021. - 16:00h

"Odmah sam to obrisala i produžila dalje. Međutim, dva dana kasnije, na stopalima su počeli da mi se pojavljuju plikovi i sve je izgledalo kao užasna opekotina", priča Megan.

"Sutradan sam se jedva došla do posla. Nisam mogla da obujem ništa, a spavala sam sa stopalom u kutiji, inače ne bih mogla oka da sklopim jer me je svaki dodir boleo", seća se Megan.

Poseta lekaru pokazala je da je ono što je muči stanje po imenu photosynthesis dermatitis, odnosno fotodermatitis.

Megan nije mogla da objasni lekaru kako je do ovoga došlo, sve dok je prijatelji nisu podsetili na prosuti koktel. Tek tada bilo je jasno da je limeta u kombinaciji sa suncem dovela do takve reakcije, piše zena.blic.rs.

"Noge su mi bile kao krofne, ne samo stopala već i listovi. Bilo je jezivo. Tri meseca je prošlo dok mi se sve nije smirilo", kaže Megan, a ispostavilo se da je reakciju izazvala limeta u kombinaciji sa suncem.

Šta je fotodermatitis?

U pitanju je fotosenzitivnost (abnormalna reakcija kože na Sunčevu svetlost, odnosno na ultravioletne zrake). Nekoliko faktora može imati uticaj na fotosenzitivnost kože: nasledna sklonost ka fotodermatitisu, uzimanje određenih lekova (sulfonamidi, teraciklini, antimikotici, antiinflamatorni lekovii i dr ), kontakt sa parfemima, kremama, hemikalijama ili lavandom, kontakt sa vlažnom travom (sadrži furokumarine – fotoseniziblizatore), po sunčanom vremenu. Fotodermatitis nastaje na dva načina:

Fototoksičnom reakcijom – delovanjem spoljašnjih faktora (lekovi i hemikalije), koji apsorbuju zračnu energiju (UVA)

Fotoalergijskom reakcijom kože – UV zraci dovode do stvaranja fotoantigena koji indukuju imuni odgovor u organizmu, te nastaju kožne promene ekcemskog tipa.

U lečenju se primnjuju lokalni ili opšti kortkosteridni preparati pod kontrolom dermatologa. U prevenicji fotodermatitisa sprovodi se antisolarna zaštita (korišćenje antisolarnih preparata sa visokom zaštitinim faktorim, adekvatno oblačenje, ograničen boravak na suncu).