Lepota

MEKANA, ZDRAVA I SJAJNA KOŽA: Ovi antioksidansi su naši najveći saveznici u borbi za lepotu

Antioksidansi se bore protiv slobodnih radikala koji oštećuju kožu i jedan su od glavnih krivaca za nastanku brojnih kožnih bolesti kao što su psorijaza, dermatitis, melanom i slično. Osim toga, nedostatak antioksidansa, odnosno povećan broj slobodnih radikala, utiče na prevremeno starenje kože.

14.06.2021. - 10:12h
Negovana koža
Negovana kožafoto: Nina Buday/Shutterstock

Vitamin C

Vitamin C se preporučuje za jačanje imuniteta, jer je veoma aktivan kada je borba protiv virusa u pitanju. Takođe, on ima jako dejstvo na zdravlje naše kože, zbog čega se često može naći u kremama koje sprečavaju pojavu bora.

Vitamin C se rastvara u vodi, tako da sav višak koji unesete odlazi iz tela putem znoja i mokraće. Ovaj vitamin se nalazi u gotovo svim vrstama voća i povrća, a najviše ga ima u pomorandžama, kiviju, grejpu.

Vitamin E

Vitamin E je izuzetno važan vitamin za opšte zdravlje, pa tako i za lepotu kože. S njim treba biti obazriv, jer se lako topi u mastima, pa se ne apsorbuje tako lako kao vitamin C. Ukoliko se u organizmu nađe u velikim količinama može postati toksičan.

Vitamin E možete naneti lokalno, direktno na kožu, što pogoduje smanjivanju bora, ožiljaka i akni. Osim toga, ima hidratantni učinak, što usporava starenje i daje koži sjaj. Ovaj vitamin možete pronaći u raznim orašastim plodovima i semenkama kao što su bademi ili suncokretove semenke, kao i u blitvi, peršunu, avokadu i maslinama, piše Centarzdravlja.hr

Cink

Cink je esencijalan mineral u tragovima. Telu je potreban u malim količinama, ali je neophodan za zdravlje. Cink može smiriti razne upalne procese, a osim zdravlju kože, pogoduje zdravlju očiju, jača imunitet, ubrzava zaceljivanje rana, održava rad nervnih stanica i usporava proces starenja.

Cink je najbolje u organizam unositi putem namirnica kao što su govedina, ćuretina, piletina, spanać, orašasti plodovi i tamna čokolada.

Zeleni čaj

Zeleni čaj se često spominje kao snažan antioksidans. On štiti od upalnih procesa, sprečavaju pojavu akni i usporavaju znakove starenja. Zeleni čaj sadrži i antibakterijska svojstva, čime se povećavaju njegova lekovita svojstva. Osim za zdravlje i lepotu kože, zeleni čaj je delotvoran u zaštiti od srčanih oboljenja i podsticanje mršavljenja.