Želite svetliju kosu, ali BEZ farbanja? 5 saveta kako da napravite pramenove pomoću PRIRODNIH sastojaka

Kosa prošarana pramenovima uvek izgleda bolje od kose koja ima samo jedan ton. Ako niste pristalica bllajhanja, predstavljamo vam pet prirodnih tehnika koje će pomoći da vam kosa malo posvetli.

Ilustracija, foto: Sofia Zhuravetc/Shutterstock
Ilustracija, foto: Sofia Zhuravetc/Shutterstock
.

Alternativa privremenim i mekšim pramenovima su svakako prirodne tehnike osvetljenja, sa sredstvima koja već imamo kod kuće.

Čaj od kamilice

Ako samo želite da svojoj smeđoj kosi date zlatni sjaj, upotrebite čaj od kamilice. Stavite par kesica čaja u veliku šerpu sa ključalom vodom i ostavite ih 10-ak minuta. Čistu kosu prelijte prohlađenom tečnošću i ostavite da delluje preko noći. Ujutru isperite kosu i primetićete novi, svetliji ton. Dodatni benefit je to što pomaže kod eliminisanja peruti.

Limun

Trik sa limunom je odavno poznat. Doduše, on izvlači žuti pigment (nekima čak i narandžasti), pa imajte i to na umu. Kosu možete da posvetlite limunom na dva načina:

1. natrljajte pola limuna na pažljivo odabrane pramenove kose.

2) iscedite jedan limun u vruću vodu i nanesite smesu na kosu i sedite malo na suncu tako da toplota aktivira dejstvo limuna. Posle ovih tretmana, dobro nahranite kosu bogatom maskom ili čistim arganovim ili kokosovim uljem da biste je zaštitili od isušivanja.

Cimet

Ako želite svetliju kosu, a niste sigurni kako će to da izgleda, najbolje je da započnete sa cimetom jer je njegov efekat najslabiji. Za posvijetljivanje cimetom, potrebno je da napravite gustu pastu od cimeta i vrele vode, a zatim je nanesite na pramenove kose. Zatim skupite kosu u kapu za tuširanje i držite smesu na glavi najmanje šest sati.

Vodka

Pomešajte vodku i sodu bikarbonu i stavite smesu u flašicu. Poprskajte kosu pre nego što izađete na sunce. Vodka daje plavkast, hladan ton, a alkohol u kombinaciji sa suncem posvetljuje. Manekenka Eva Hercigova se kune se u ovaj trik.

Soda bikarbona

Kašičicu sode bikarbone pomešajte sa vodom i tako dobijenim rastvorom isperite kosu jednom mesečno, posle šamponiranja. Soda savršeno posvetljuje kosu, ali nije baš najzdraviji izbor jer deluje kao farba. Zato budite obazrivi.