Mali trikovi za pranje kose koji će vam obezbediti zdravu i lepu kosu

Iako u osnovi nema ničeg lošeg u tome što se držite određene rutine, do problema dolazi ako vam upravo ona oštećuje kosu. U brojnim slučajevima skloni smo da mislimo da su proizvodi koje koristimo za pranje ili stilizovanje kose, odgovorni za rasvetale vlasi, obilno otpadanje ili tanke niti, ali ne, kriva je rutina koja ne donosi očekivane rezultate. U redovima koji slede otkrivamo vam male trikove koje možete primeniti pri pranju kose kako bi imali zdravu i lepu kosu.

foto: Africa Studio/Shutterstock
foto: Africa Studio/Shutterstock
.

NAPARITE SVOJU KOSU PRE ŠAMPONIRANJA

Pore na koži glave obično su začepljene usled naslaga ulja i prljavštine koja se sakuplja na temenu. Najbolji način da ih očistite jeste da naparite svoju kosu pre šamponiranja. Da biste to uradili uzmite čist peškir i potopite ga u vruću vodu, iscedite višak vode i obmotajte oko glave. Ostavite da deluje oko 20 minuta a zatim započnite sa standardnim šamponiranjem, piše Stylecraze, a prenosi Ženskimagazin.

MASIRAJTE NAPARENU KOSU PRE ŠAMPONIRANJA

Još jedan korak koji možete da dodate ritualu pre šamponiranja je u vidu masaše naparene kose, svega par minuta je potrebno da masirate napareno vlasište prstima, što će doprineti još temeljnijem čišćenju vlasišta i eliminisati slabe pramenove koji vam kosu čine težom. Takođe ovo će ubrzati cirkulaciju na temenu koja je ključna za rast kose.

PRI PRANJU KOSE KORISTITE ŠTO HLADNIJU VODU

Iako, naročito u hladnim mesecima vruća voda može da prija pri pranju kose ona nanosi gotovo jednaku štetu vašim vlasima kao fen i pegla za kosu. Topla voda uklanja prirodna ulja sa kose i ostavlja kutikule otvorenim, što znači da sva vlaga iz okruženja vaše kose i temena iščezava. Rezultat ovog je suva, beživotna i vrlo lomljiva kosa. Ako ne možete da podnesete skroz hladnu vodu, nastojte da bude mlaka.

KORISTITE ŠAMPONE BEZ PARABENA I SULFATA

Možda je suvišno isticati koliko je važno da odaberete adekvatne proizvode za pranje kose, one koji u sebi ne sadrže parabene i sulfate. Parabeni u šamponima služe kao vid konzervansa dok su sulfati odgovorni za formiranje pene. Deluje poprilično bezazleno kada se tako pogleda ali obe ove hemikalije izazivaju iritacije na koži i alergijske reakcije. Nedavna istraživanja potvrđuju da mogu biti i kancerogeni, te da kod dece dovode i do oštećenja oka.

NANOSITE ŠAMPON SAMO NA TEME GLAVE

Svrha šampona je da očisti i ukloni prljavštinu, mrtve ćelije kože i naslage proizvoda koje koristite za stilizovanje kose sa vašeg vlasišta. Ako šampon utrljavate dužinom vlasi, samo ćete im oduzeti prirodna ulja i učiniti da izgledaju suvo i beživotno. Dakle, malu količinu šampona nanesite na svoj dlan i rasporedite po temenu glave. Sa ispiranjem kose dovoljna količina šampona će preći preko vlasi, i one će biti čiste.

PERITE KOSU MAKSIMALNO DVA PUTA NEDELJNO

Možda ste navikli da kosu perete svakodnevno ali je to zapravo najveći problem koji doprinosi suvoći i lošem stanju sa vašom kosom. Većina šampona sadrži u sebi hemiklije koje nisu preporučljive za svakodnevno korišćenje. Ako perete kosu svaki dan, ne dozvljavate prirodnim uljima da se spuste sa vlasišta duž kose i obezbede im zaštitu.