Lepota

Isperite kosu PIRINČANOM VODOM i EVO šta će se desiti posle samo JEDNOG puta!

Izgleda da prirodnu negu ništa ne može da zameni

06.02.2021. - 11:00h
Pirinčana voda
Pirinčana vodafoto: kazmulka/Shutterstock

Azisjke kulture poznate su po širokom i čestom korišćenju pirinča. Ovu žitaricu tamo smatraju i simbolom žena i plodnosti.

Ali, benefiti pirinča nisu samo nutritivne prirode. Azijske žene dugo ga koriste i za negu kose, ondosno za njen brži rast, sjaj i zdravlje.

U pitanju je metod ispiranja kose vodom u kojoj je odstajao pirinač.

Pirinčana voda prepuna je antioksidanasa, minerala, vitamina B i E, kao i aminokiselina, koje su zajedno odlična kombinacija za zdravlje, lepotu i kvalitet kose.

Azijatkinje tvrde da pirinčana voda ima sledeća svojstva na kosu:

- Pojačava elastičnost i sprečava pucanje vlasi

- Poboljšava sjaj

- Pomaže lakšem raščešljavanju

- Utiče na brži rast

- Ojačava vlasi

Mnoge žene isprobale su ovaj metod i podelile svoja iskustva na internetu nakon prvog korišćenja:

- Proces ispiranja kose pirinčanom vodom sličan je korišćenju bilo koje druge maske za kosu, ali zahteva malo vremena.

- Prvo treba napraviti pirinčanu vodu. Isperite šolju pirinča vodom, pa ga potopite u dve-tri šolje čiste vode i ostavite da stoji 30 minuta. Procedite pirinčanu vodu u čstu posudu.

- Operite kosu na uobičajen način, a zatim sipajte pirinčanu vodu na celu kosu i umasirajte u skalp. Ostavite da stoji 20 minuta, a zatim isperite toplom vodom.

Još dva sjajna načina da upotrebe pirinčanu vodu:

Sprečite starenje kože

Nekoliko studija potvrdilo je da pirinčana voda može da uspori starenje kože lica. Navodno sprečava nastanak novih bora i ublažava postojeće. Takođe, pomaže kod iritacija kože. Pirinčanu vodu za lice koristite kao tonik nakon čišćenja ili se jednostavno umijte njom.

Najbolje đubrivo za biljke

Skrob koji se oslobađa iz pirinča u vodu pospešuje razvoj dobrih bakterija u zemlji u kojoj su posađene biljke, a uz vitamine, minerale i antioksidanse, povoljno utiču na brži i kvalitetniji rast i razvoj biljaka, i veću otpornost na bolesti.

Izvor: Stil