Loše navike koje nas skupo koštaju: ČETIRI najveća neprijatelja zdravog i dobrog izgleda, srećom - IMA REŠENJA!

Povremeno je sve dopušteno. Međutim, kad izuzetak postane pravilo, loše navike mogu da ugroze ne samo zdravlje, nego i sjaj lica i vitalnost kose

foto: Matva/Shutterstock
foto: Matva/Shutterstock
.

Ako ste mislili da pušenje, nezdrava hrana, stres i kafa ne utiču na vaš izgled – varate se. Mrlje na zubima, slaba kosa i suva koža samo su neke od posledica ovih loših navika.

Cigarete - svežina nestaje u dimu

Svaki dim proizvodi slobodne radikale, neprijatelje mladolikog izgleda. Cigarete oduzimau vitamine i kiseonik ćelijama i povećavaju proizvodnju slobodnih radikala (krivci za starenje). Od njih potamne i požute zubi i prsti i stvaraju neprijatan zadah. I ne samo to, čine kosu slabijom, a sami pokreti tokom pušenja naglašavaju bore oko očiju i usana. Ako ne mislite o svom zdravlju, možda ćete ipak poželeti da sačuvate lep i svež izgled. Promene na nivou ćelija dokazane su kod onih koji puše više od pet cigareta na dan. Naravno, i ostale posledice javljaju se u prvom redu kod najstrastvenijih pušača koji ne mogu da se odreknu ove loše navike.

Rešenja za mrlje: Mrlje na zubima uklanja zubar poliranjem ili to možete da učinite sami kod kuće koristeći pastu za zube s abrazivom. Međutim, da biste uklonili tragove nikotina na rukama, ništa nije bolje od starih bakinih recepata: ribanje limunom ili kamenom za struganje peta.

Rešenja za dah: Žvake ili mentol bombone uzmite odmah nakon cigarete da biste neutralizovali miris dima. Ali, ako ste strastven pušač, možda bi trebalo da nabavite osveživač daha. U apoteci možete da pronađete različite sprejeve s ukusom mentola ili eukaliptusa, arome koje efikasno prikrivaju miris cigarete. Za razliku od bombona, imaju prednost zato što brzo deluju i ne izazivaju bol u želucu.

Rešenja za kožu: Pošto dosta nikotina ostaje na koži lica i kosi, morate da održavate strogu higijenu. Manjak kiseonika i vitamina gasi boju. Da biste povratili zdravo rumenilo, potrebno je uzimati vitamine C i E. Da biste povratili elastičnost kapilara (koji pušenjem otvrdnjavaju), počnite da uzimate dodatke ishrani na bazi flavonoida.

Stres slabi kosu

A jednako štetno utiče i na vaše živce i na kožu.

Gužve u saobraćaju, problemi na poslu, kuća u kojoj ništa nije na svom mestu. Rezultat: glavobolja, gorušica, ali i umorno i sivo lice i sve više kose na četki. Stres, naime, pogubno deluje na kožu i vlasište. Brojne napetosti manifestuju se na koži koja, nakon manje ili više stresnih događaja, biva prekrivena mrljama, svrbi ili postaje hiperosetljiva. Međutim, na kosi se ogleda i emocionalna napetost. Stres, naime, može da izazove sužavanje arteriola (žila koje se nalaze ispod kapilara) smanjujući tako priliv krvi u vlasište i sprečavajući ishranu kose. Tako oslabljena kosa brzo opada.

Rešenja za kožu: U kritičnim periodima upotrebljavajte superosetljive formule bez alkohola, ispitane na alergije (koje se javljaju u takvim trenucima).

Osetljiva koža često loše podnosi vodu: proverite da li je to vaš slučaj. Ako jeste, posetite dermatologa.

Rešenja za kosu: Pristupite problemu sa svih strana: perite kosu blagim šamponom za jačanje kose. Masirajte vlasište losionima protiv opadanja kose, uzimajte dodatke ishrani bogate mineralima i svake večeri masirajte glavu malim kružnim pokretima.

Kafa naglašava bore

Taj napitak vas čini nervoznijom i tera da pravite više grimasa. Ako se radi o šoljici ili dve dnevno, nema nikakvih problema. Ali, ako je vaša strast prema kafi prešla u pravu zavisnost, to može da se odrazi i na lepotu lica. Naime, kofein je stimulativno sredstvo i njegova preterana upotreba izaziva nadražaj neuromišićnog sistema. To znači da tera mišiće lica da se češće stežu doprinoseći stvaranju bora. Kafa ostavlja i tamne naslage na zubima.

Rešenja za mrlje: Pažljivo operite zube nakon svake popijene kafe. Ne volite da mešate ukus kafe s ukusom mentola? Izaberite homeopatsku pastu za zube: čisti mrlje na zubima, a nema ukusa.

Rešenja za lice: Povremeno priuštite sebi masažu za opuštanje lica. Koristite kremu koja vraća koži elastičnost i neutralizujte dejstvo kofeina pijući zeleni čaj. Ipak, ne preterujte ni sa čajem. Iako puno zdraviji od kafe, on sadrži mnogo teina koji takođe može da izazove nervozu i loše utiče na ten.

Nezdrava hrana - zbogom liniji

Konzervisana hrana, slatkiši, pržena hrana – da, znamo, ono najukusnije je i najštetnije. I nije reč samo o kalorijama. Prženje, preterana upotreba umaka, maslaca i grickalica ponajviše štete jer donose organizmu vrlo malo vitamina i minerala. A oni su nezamenjivi elementi za dobro funkcionisanje metabolizma i prehranu kože i kose. Uz to, takva hrana ima visoku kaloričnu vrednost, a slabu moć zasićivanja. Rezultat? Uvek se prejedete i nakupite višak kalorija.

No, priča se ne završava tu: grickalice i brza, tj. nezdrava hrana obično se konzumiraju u žurbi i ne uvek u ustaljenim terminima za jelo. To je okolnost koja probavni sistem i jetru dodatno opterećuje što se ogleda i na površini kože.

Rešenja za kožu i kosu: Pokušajte barem jedan dan u nedelji da jedete ispravno, odnosno, da konzumirate sveže voće i povrće, integralne žitarice, jogurt, mnogo vode. Jedite dosta namirnica bogatih vlaknima, vitaminima i mineralima.

Rešenja za liniju: Uvek dobro žvaćite hranu - tako ćete se pre zasititi. Pokušajte i da vežbate, pogotovo vežbe za bokove, struk i zadnjicu.

Izvor: Lepota&zdravlje