Lepota

Kako uklopiti čarape uz odeću? Zbog jedne kombinacije, svi će vam se smejati

Moda je izraz čovekove ličnosti i njegovih shvatanja i dovoljno je apstraktan pojam da se može tumačiti na različite načine, premda svake godine dobijamo informacije od modnih stručnjaka šta obući aktuelnog leta ili zime.

29.12.2020. - 09:09h
Ilustracija
Ilustracijafoto: Depositphotos/maxanner

Čitajući razne modne magazine i blogove nailazimo na gomilu informaciju o najrazličitijim aspektima modne industrije, ali ono što se veoma retko pojavljuje u njima kao informativni tekst su – čarape. To i ne treba da čudi s obzirom da su one neretko u trećem ili četvrtom planu čak i damama, a muškarcima u većini slučajeva služe samo kao grejač za noge.

Međutim, i čarapama trebamo posvetiti pažnju pogotovo ako su one vidljive, jer u nekim prilikama baš one mogu da vas spreče da zasijate onako kako ste želeli pogrešnim izborom.

Zato ćemo sada predstaviti neka osnovna pravila kojih treba da se pridržavate ako niste sigurni koje čarape za koju priliku treba da nosite.

Vizuelno izduživanje nogu

Postoje jednostavni trikovi koje stilisti koriste da vizuelno istaknu i izduže noge kod dama. Čarape koje savršeno prijanjaju uz nogu sa pravom kombinacijom boja kao što su uklapanje štikle i platforme u boji kože, ili cipela u boji pantalona, postižu željeni efekat.

Svaka prilika sama po sebi traži određeni stil oblačenja, pa tako nećete pogrešiti ako nosite crne mat čarape na crne cipele, samo pripazite da vam haljina ne bude previše svetla kako crna boja ne bi štrčala iz čitave odevne varijante.

U tom slučaju se radije odlučite za svetliju boju uz svetliju haljinu, a čarape u boji ostavite za neformalne prilike i neobavezno druženje.

Gustina najlon čarapa – nauka iza mode

Ukoliko niste znali, postoji jedinica mere za debljinu vlakana kod najlon čarapa koja se zove “den” i njena skala se kreće od 6 pa sve do 300 dena. Tipično, uobičajene hulahop čarape imaju gustinu između 15 i 40 dena, a brojevi ispod i iznad ove skale spadaju pod providne odnosno guste čarape.

Neka formula modnog pravila bi glasila – što je suknja kraća, čarape moraju biti gušće. Postoje i druga pravila vezane za ovu jedinicu a mi ćemo navesti samo neka od njih. Hulahop do 10 dena savršen je za letnje dane, a s obzirom da nemaju ojačanje na prstima mogu se nositi na otvorenu cipelu.

Čarape do 40 dena spadaju pod “klasične” i kombinuju se uz salonke, čizmice ili gležnjače i imaju ojačanje na prstima što ih čini otpornijim na habanje. Grilon spada pod guste čarape i nepogrešiv je izbor za hladne dane. Mogućnost odevne kombinacije uz njih su brojne, odlično idu uz salonke, gležnjače, duboke ili poluduboke čizme.

Bele čarape ne idu uz svaku obuću

Većina muškaraca nosi bele čarape koje im prve padnu pod ruku kada ustanu ujutru. Međutim, bele čarape se nose isključivo uz sportske patike i modni znalci bi nazvali modnim grehom nošenje takvih čarapa na cipele ili elegantne patike. Preporuka je nositi bele čarape iste marke kao i patike, premda nije greška obući čarape čisto belog dezena.

Čarape se uklapaju uz boju pantalona, a ne cipela

Uobičajeno, kada se muškarci oblače formalno obuku crne čarape zbog crnih cipela. Međutim, čarape se uklapaju uz boju pantalona a ne cipela i idealno je da budu za nijansu tamnije. Boju cipela ne treba vezivati za boju čarapa iako je to masovno verovanje. Kada smo već kod formalnog oblačenja, osim što uz plave pantalone idu plave čarape, uz sive pantalone sive i tako dalje, dužina istih treba biti takva da se nikada ne vidi gola noga, pogotovo kada se sedne. Takođe, materijal svečanih čarapa se razlikuje od običnih, tanje su i mekše, pa bi trebalo kupiti ih baš za posebne prilike a ne uhvatiti prve u odgovarajućoj boji.

Čarape ispod šorca, da ili ne?

Ako ispod šorca nosimo dugačke čarape, noge će nam vizuelno izgledati kratko stoga je najbolje rešenje nositi plitke letnje čarape koje će malo ili ni malo viriti iz patika. Za ovakve nazuvice već smo pomenuli da je prihvatljiva bela boja uz sportsku obuću, a ono što nikako ne bi trebalo raditi je presavijati dugačke čarape jer ćete tako delovati neuredno.

Čarape uz sandale – modno svetogrđe

Sigurno je svakome od nas makar jednom privuklo pažnju nošenje ove čudne modne kombinacije, pre svega zbog njene nelogičnosti. Sandale služe da se stopala ne upale tokom vrelog perioda tako da su čarape ispod nepotrebne, međutim, svedoci smo da se modni trendovi drastično menjaju pa čak i vraćaju na velika vrata iz godine u godinu tako da smo sigurni da će ovakva kombinacija jednog dana verovatno biti apsolutni hit.

Zdravlje na prvom mestu

Iako deluje bezazleno, detalji su ti koji nam pružaju širu sliku o nečemu pa će tako vaši nadređeni, kolege ili partner primetiti da nešto odskače čak iako su potpuni modni laici. Na šoping listi velike većine ljudi čarape nepravedno zauzimaju neslavno mesto, međutim treba izdvojiti novac za kvalitetne i lepe čarape.

Osim što nam pomažu da upotpunimo odevnu kombinaciju, ne treba zanemariti i zdravstvene aspekte nošenja odgovarajućih čarapa kao što su pravilna telesna termoregulacija, cirkulacija krvi, kao i sprečavanje znojenja i skupljanja bakterija.

Izvor: dnevno.rs