Lepota

Kako se negovati u toku zime od glave do pete?

Zima kao godišnje doba koje podseća na praznike, ukarase, poklone, radosti.. Ili zima koja podseća na hladnoću, grejanje, sivkaste dane i promrzle prste?

Kako god, zima je tu svake godine i utiče na telo i organizam i spolja i iznutra!

Zato je važno znati kako se pravilno negovati u toku zime!

24.11.2020. - 08:08h pr
foto: Depositphotos/luminastock

Zima - vreme prehlade!

Zima donosi sa sobom mnogo toga, ali prvo na pameti su hladno vreme i prehlade!

Prehlada je stanje opšte malaksalosti i usporenosti organizma praćeno kijanjem, povećanom sekrecijom nosne duplje, i neretko kašljanjem i upalom grla.Tada je neophodno stopirati svoje obaveze, i posvetiti se oporavku.

  • Potrebno je piti tople napitke u vidu čaja i konzumirati toplu tečnu hranu u vidu domaćih supa.
  • Bilo bi dobro imati neki inhalator, ili na tradicionalan način uz šerpu i prokuvalu vodu naparati lice i udisati topao vazduh. Ovo će imati pozitivno dejstvo na sinuse i olakšaće disajnim putevima njihovu funkciju!
  • Naravno, treba uvek imati dobar lek za prehladu koji će umanjiti simptome i popraviti situaciju!

 

Prehlada jeste češća zimi, zato je dobro unapred, preventivno obogatiti svoju ishranu vitaminima i mineralima, bilo kroz hranu bilo kroz suplemente u vidu vitaminskih šumećih ili običnih tableta!

Nega kože lica i tela u toku zime!

Pored opšte zdravstvene slike i čestih prehlada u toku zime, treba posebno voditi računa o koži lica i tela.Lice je pogotovo na udaru hladnog i oštrog vazduha koji može stvoriti sitne pukotine i iritacije na koži! Tada se javlja osećaj suvoće, peckanja i svraba, a ako osoba ima i bubuljice onda su ova stanja još izraženija! Zbog toga je najbolje uvek pri ruci imati dobru hidratantnu kremu i nanositi je svakodnevno pre svakog boravka na otvorenom.

Uz to je neophodno svakodnevno da se nanosi krema za bubuljice koja će sprečiti pogoršanje ovog stanja sa hladnim vazduhom!

Koža tela i ako je skrivena od hladnog vremena, tokom zimske sezone doživljava promene i može biti perutava i suva. Pored redovne nege bilo bi dobro uključiti u svakodnevnu rutinu i neko masnije mleko za telo ili čak dobro hidratantno ulje koje će negovati i hraniti kožu dubinski. Time će se izbeći suvoća kože kao i iritacije koje ona nosi sa sobom.

Pored ovoih osnovnih stvari koje se mogu uraditi za kožu lica i tela u toku zime važno je i hidrirati se iznutra.

To znači veći i obavezan unos vode u toku dana najmanje 2l.

Ovakva hidratacija će učiniti kožu i ceo organizam otpornijim i lakše će se podneti promene koje donosi zima.

Nega kože tokom zimskih dana je izuzetno važna i nikako se ne sme preskakati!

foto: Depositphotos/AllaSerebrina

Kako održati lepo lice, zdravo telo i organizam tokom zime?

Ovo su najčešća pitanja koja se postavljaju kada dolazi zima i kada je hladno vreme na pragu.Zato evo nekih saveta kako postići opšte zdravlje i lepotu celog bića!

Hrana i piće

Iako ovo zvuči kao da će se ovde naći neki recept za ručak, a nije tako. Ovde se nalazi važna stvar koja se tiče ishrane u toku zime. Pravilna ishrana može sprečiti probleme koji se mogu pojaviti u toku zimskog perioda!

  • Prvo je potrebno konzumirati harnu bogatu vitaminima i mineralima.Tu se ubraja citrusno voće, jabuke i kivi.
  • Zatim povrće svake vrste, i ono kiselo iz zimnice, ali najbolje sveže:kao kupus, paprika i naravno luk!
  • Meso kao izvor energije i zdravih masnoća - crveno meso, riba, piletina

 

Uz raznovrsnu hranu treba imati i raznovrsnog pića.

Prvo i osnovno voda, i to puno vode u toku dana sprečiće pojavu suve i iritirane kože.

Zatim bi bilo idealno da se od voća prave domaći sokovi ili neki šejkovi.

Tu i tamo dobro će doći i po koja čaša finog aromatičnog kuvanog vina, jer ipak je zima sezona ovog čarobnog napitka!

Utopljavanje

Kada zahladi i dođe period kada se može videti sopstveni dah, vreme je da se utoplimo!

Pored tople odeće, obavezne kape i rukavica, potrebno je i ono unutarnje utopljavanje.

Za to će se pobrinuti tola hrana i napici, a oni će ujedno sprečiti pojavu i razvoj prehlada i zdravstvenih tegoba tokom zime.

Kada se javi onaj osećaj promrzlosti do kostiju, najbolje je potopiti se u toplu penušavu kupku koja će oporaviti telo. Ko nije ljubitelj kupki, dobro dugo toplo tuširanje!

Naravno tu je i onaj psihološki uticaj topline koji se mora negovati, pogotovo zimi. Za to je najbolje napraviti topao kakao, obući se udobno, pustiti omiljeni film i šćućuriti se pod toplim ćebetom. Sami ili u paru uopšte nije bitno, osećaj topline će biti tu!

Nega kože lica i tela

Već se provuklo kroz tekst da je nega tela i lica izuzetno važna tokom zime.

Koža pati i od udara hladnog vazduha i od promena unutar organizma koje se dešavaju sa svakim godišnjim dobom, pa i tokom zime.

Zato je potrebno koristiti dobre preparate sa jakim hidrirajućim elementima.

za lepo lice i tokom zime je potrebna dobra dnevna, ali i noćna krema koja će hraniti i negovati kožu.

Takođe je važno imati i dobru kremu sa zaštitnim faktorom koji će štititi kožu lica od štetnih faktora dnevnog zimskog svetla.

Važno je još nositi dobru i hidratantnu šminku, na primer dobru CC kremu koja će i negovati i ulepšati lice u toku dana.

Za zdravu i meku kožu tela tokom zime može da posluži vazelin! ON će negovati kožu ruku koje često najviše stradaju od hladnog vazduha tokom zime. Učiniće ihmekim i štitiće ih od ispucalosti i suvoće. Takođe se može nanositi i na usne da spreči njihovo pucanje. Poslužiće i za suvu kožu na laktovima, kolenima i petama!

Uz vazelin potrebno je negovati telo masnijim preparatima za kožu poput hidratantnog ulja ili mleka za telo.

Zapravo tokom zime je potrebno obogatiti dnevnu rutinu nege kože lica i tela hidratatntnim preparatima koji ći biti dovoljno jaki da je zaštitie od hladnoće i umire usled iritacija!

Zima zima e pa šta je?! Zima zaista ne mora da bude “lav” za telo i organizam samo ako se malo vremena posveti pravilnoj nezi i preventivnim trikovima koji će sprečiti sve negativne efekte koju hladnoća nosi sa sobom.