Lepota

SPRAVE ZA MUČENJE ili pomagala u službi lepote? Nećete verovati kako su se NEKADA NEGOVALE dame! (FOTO)

Od kako je sveta i veka, žene su volele da se neguju i ulepšavaju.

Ljudi su oduvek želeli da izgledaju lepše, mlađe i privlačnije, što konstantno pokreće industriju lepote u otkrivanju novih metoda, sprava i proizvoda.

I koliko god neki trendovi bili bizarni (poput vampirskog tretmana primera radi), ukoliko pomažu – uvek će biti onih koji će ih među prvima probati i primenjivati.

02.11.2020. - 13:00h

Verovali ili ne, prema Forbsu, globalna industrija lepote vredi 532 milijarde dolara. SAD su najveće svetsko tržište lepote sa oko petine udela. Kina na drugom, a Japan na trećem mestu.

Globalna industrija lepote je znatno porasla tokom 20. veka. A tada dolazi i do pojave prvih aparata i sprava, a sve u cilju – da ljudi, a naročito dame, izgledaju lepše.

Pogledajte šta su sve pripadnice lepšeg pola činile zarad lepote u nekim prošlim vremenima.

Maska za plivanje za celo lice, štitila je kožu tokom dvadesetih godina prošlog veka.

Kako su čarape bile skupe, žene su često crtale šavove na zadnjem delu nogu, kako bi se činilo da nose hulahopke, a za to su postojale i posebne alatke, kako bi linija bila što pravilnija.

1938. godine, pojavile su se prve portabl kabine za presvlačenje, kako bi se dame mogle presvući nakon sunčanja.

Peglanje kose peglom. Da, i pre je bilo moderno ispravljanje kose, ali su se nekad koristile pegle za veš kako bi se dobile popularne frizure tog vremena.

Ili ste možda za dozu sunčanja? Ovako su izgledali prvi solarijumi.

Evo kako je izgledalo feniranje tokom dvadesetih godina prošlog veka.

Ili biste radije neku od popularnih talasastih frizura tog vremena? U tom slučaju, morali biste koristiti jednu ovakvu mašinu.

Ukoliko ste želeli, mogli ste da, ubacivanjem novčića, koristite mašinu za samopotamnjivanje.

I dan, danas, rupice u obrazima su naročito popularne, ali nekada su bile must-have. OVaj aparat vam je navodno to omogućavao.

Na donjem primeru, 1938. godine, mlada žena drži ruke i noge, u četiri kofe sa vodom kroz koje je puštena struja, radi poboljšanja cirkulacije krvi.

Kako bi se tačno izračunale idealne mere lica, poznati proizvođač šminke je došao do bjuti kalibratora kojom su se precizno merili razmaci između očiju, nosa i usana.

Maske za lice su bile izrazito popularne, pogotovo one koje greju.

1920. su se koristile gumene maske koje su navodno brisale bore.

Žene su ovu mašinu koristile posebno nakon porođaja, ali i ovako, da zadrže elastičnost nogu i reše se celulita.

Koristili su se i brojni tretmani koji su bili izrazito rizični, kao što je korišćenje radioaktivnih supstanci u službi lepote.

Koji tretman vam je nabizarniji?

Izvor: Objektiv.rs