SPRAVE ZA MUČENJE ili pomagala u službi lepote? Nećete verovati kako su se NEKADA NEGOVALE dame! (FOTO)

Od kako je sveta i veka, žene su volele da se neguju i ulepšavaju.

Ljudi su oduvek želeli da izgledaju lepše, mlađe i privlačnije, što konstantno pokreće industriju lepote u otkrivanju novih metoda, sprava i proizvoda.

I koliko god neki trendovi bili bizarni (poput vampirskog tretmana primera radi), ukoliko pomažu – uvek će biti onih koji će ih među prvima probati i primenjivati.

.

Verovali ili ne, prema Forbsu, globalna industrija lepote vredi 532 milijarde dolara. SAD su najveće svetsko tržište lepote sa oko petine udela. Kina na drugom, a Japan na trećem mestu.

Globalna industrija lepote je znatno porasla tokom 20. veka. A tada dolazi i do pojave prvih aparata i sprava, a sve u cilju – da ljudi, a naročito dame, izgledaju lepše.

Pogledajte šta su sve pripadnice lepšeg pola činile zarad lepote u nekim prošlim vremenima.

.

Maska za plivanje za celo lice, štitila je kožu tokom dvadesetih godina prošlog veka.

.

Kako su čarape bile skupe, žene su često crtale šavove na zadnjem delu nogu, kako bi se činilo da nose hulahopke, a za to su postojale i posebne alatke, kako bi linija bila što pravilnija.

.

1938. godine, pojavile su se prve portabl kabine za presvlačenje, kako bi se dame mogle presvući nakon sunčanja.

.

Peglanje kose peglom. Da, i pre je bilo moderno ispravljanje kose, ali su se nekad koristile pegle za veš kako bi se dobile popularne frizure tog vremena.

.

Ili ste možda za dozu sunčanja? Ovako su izgledali prvi solarijumi.

.

Evo kako je izgledalo feniranje tokom dvadesetih godina prošlog veka.

.

Ili biste radije neku od popularnih talasastih frizura tog vremena? U tom slučaju, morali biste koristiti jednu ovakvu mašinu.

.

Ukoliko ste želeli, mogli ste da, ubacivanjem novčića, koristite mašinu za samopotamnjivanje.

.

I dan, danas, rupice u obrazima su naročito popularne, ali nekada su bile must-have. OVaj aparat vam je navodno to omogućavao.

.

Na donjem primeru, 1938. godine, mlada žena drži ruke i noge, u četiri kofe sa vodom kroz koje je puštena struja, radi poboljšanja cirkulacije krvi.

.

Kako bi se tačno izračunale idealne mere lica, poznati proizvođač šminke je došao do bjuti kalibratora kojom su se precizno merili razmaci između očiju, nosa i usana.

.

Maske za lice su bile izrazito popularne, pogotovo one koje greju.

.

1920. su se koristile gumene maske koje su navodno brisale bore.

.

Žene su ovu mašinu koristile posebno nakon porođaja, ali i ovako, da zadrže elastičnost nogu i reše se celulita.

.

Koristili su se i brojni tretmani koji su bili izrazito rizični, kao što je korišćenje radioaktivnih supstanci u službi lepote.

Koji tretman vam je nabizarniji?

Izvor: Objektiv.rs