Lepa i sjajna kosa kao iz salona? Imaćete je i kod kuće, samo ispratite ove jednostavne korake prilikom pranja!

Ako i u kućnim uslovima želite da postignete efekat kose koja je mekana i mirisna kao posle tretmana u frizerskom salonu, uz ove savete je moguće.

foto: Depositphotos/Subbotina
foto: Depositphotos/Subbotina
.

Iako nam se čini da nema pogrešnog načina kada je pranje kose u pitanju, frizeri kažu kako većina njihovih klijenata uspeva da kosu opere temeljno samo na temenu, ali da na srednjem delu kosa najčešće nije dobro oprana. Zbog toga kosa često izgleda beživotno.

- Način na koji perete kosu kod kuće može vam takođe ostaviti onaj lep osećaj kao kada ste izašli iz salona - objašnjava londonska frizerka Holi Klark otkrivši nekoliko korisnih saveta za pranje kose kod kuće.

Iščetkajte kosu

Pre nego što krenete na kupanje ili tuširanje, dobro očešljajte kosu.

Pripazite na temperaturu vode

Kosu uvek prvo pokvasite mlakom vodom. Ako je prevruća, to može da utiče na to da proteini keratina, vaša boja i prirodne hidratantne stvari nestanu, a to znači da kosa gubi ne samo boju, već i svoju čvrstoću.

Količina šampona

- Uvek kosu operite dva puta - kaže Holi.

- Prvo šamponiranje uklanja prljavštinu, nečistoće i ostatke proizvoda. Drugo šamponiranje dodaje sjaj - naglašava Holi.

Sve je u tehnici

Za prvo šamponiranje koristite količinu šampona veličine lešnjaka. Ono se neće puno da peni, za razliku od drugog šamponiranja. Prvo nanesite šampon ravno na koren i umasirajte u vlasište. Svakako obratite posebnu pažnju na područja koja su inače teže dostupna i koja se često zanemaruju. Vrhovima prstiju umasirajte šampon i na zadnji deo ušiju i potiljak - objašnjava Holi.

Ispiranje

Iako se ne čini kako tu možemo nešto da pogrešimo, frizeri se s time ne slažu. Ako ne isperete pravilno, kosa će vam biti beživotna te ćete imati osećaj ‘težine’. Uvek kosu dobro isperite mlakom vodom, a tek kad osetite da "škripi" pod prstima, to je znak da je kosa čista. Budite i dovoljno oprezni jer mokra kosa je sklona pucanju. Za završni sjaj ako možete isperite je brzo hladnom vodom. Hladna voda podstiče cirkulaciju te ostavlja kosu glatkom i sjajnom.

Ne preskačite regenerator

Šampon i regenerator imaju potpuno različite svrhe i zato pripadaju različitim područjima vaše kose. Šampon je važan za koren kose, na mestima gde se kosa zaprlja. Regenerator pak pripada suvim delovima kose, a to je srednja dužina do vrhova – nikako koren.