Nije svejedno koju ČETKU ili ČEŠALJ KORISTITE! Izaberite MODEL koji je namenjen baš za vaš TIP KOSE! (FOTO)

Ako želite da vaša kosa izgleda zdravo, onda ovo morate znati!

foto: Depositphotos/polinef
foto: Depositphotos/polinef
.

Koja je odgovarajuća nega za vaš tip vlasišta, zavisi od mnogo faktora, te je nekad potrebno mnogo vremena dok ne nađemo odgovarajući šampon i balzam, masku za kosu i slične preparate.

Sa druge strane, veliki broj ljudi ne pridaje previše pažnje četkama, iako ih koristimo svakodnevno. Činjenica je, po rečima stručnjaka, da nam one mogu napraviti velike probleme, pogotovo ako ne koristimo odgovarajuće (kidanje vlasi) ili ih nečistimo redovno, što može dovesti do peruti, ali i infekcija, o čemu smo vam već pisali, a možete se podsetiti ovde.

Zato je bitno da znate šta je ono što vam najviše odgovara shodno tome kakvu kosu imate:

Drveni češalj

.

Odličan je za kosu koja se brzo masti, svakodnevno češljanje, ali i nanošenje preparata, losiona i sličnih preparata.

Uklanja prašinu i nečistoću iz kose, kao i ostatke spreja ili preparata za oblikovanje kose.

Ipak, povedite računa jer baš zbog materijala od kog je izađen jer može dovesti do dodatnog čupanja i pucanja vlasi.

Silikonski češljevi

.

Sjajni su, zbog svoje mekoće za suvu i oštećenu kosu. Mogu se koristiti tokom stilizovanja i farbanja kose jer se lako peru. Uklanjaju statički elektricitet, ali mogu uzrokovati kidanje vlasi.

Plastični češljevi sa gustim zupcima

.

Najčešće se koriste tokom ravljenja frizura, ali se njihova česta utreba ne preporučuje. Dobra strane j što se lako peru i održavaju i ne koštaju mnogo, ali zato su loše daleko brojnije: elektrišu kosu, privlače prašinu, utiču na krajeve kose, a neki su čak pravljeni od kancerogenih materijala.

Četke sa prirodnom dlakom

.

Najčešće se koriste za nežn bebinu kosicu, iako je preporučljivo da je koristite i kada ste odrasla osoba, pogotovo ako imate osetljiv skalp ili patite od bilo kakvog problema kao što je alopecija i slično.

Ovakve četke daju kosi dodatni sjaj. Loše strane su to što nisu pogodne za temeljnije rasčešljavanje, kao i za kovrdžavu ili masnu kosu jer se lako prljaju, a teže održavaju.

Četke sa sintetičkom dlakom

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skaistiem un veseliem matiem ?? Paldies, @annijake ?

A post shared by Zero waste shop "Burka" (@beziepakojuma_burka) on

.

Sa druge strane, ovakve četke se takođe mogu koristiti svakog dana, ali su pogodne za sve tipove kose, kao i za decu.

Loša strana je što mogu naelektrisati kosu, a dobre što glade vlasi, nisu skupe kao četke od prirodnih materijala, traju duže i mogu se koristiti i za masažu skalpa.

Četke sa “luperima”

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Keep those wigs tangle free with a looper brush. Available on doctoredlocks.com #wigs #cosplay #looperbrush #wigcare

A post shared by Doctored Locks (@doctoredlocks) on

.

Ovakav tip alata uglavnom se koristi za perike, ali je namenjen i svima onima koji imaju ekstenzije ili izrazito krtu kosu. Na četki se nalaze “petljači”, što olakšava češljanje, otpeljavanje kose bez kidanja ili grebanja skalpa.

Možete ih koristiti i na dečijoj kosi, ali je bitno napomenuti da nisu pogodone za gustu kosu.

Regularne “fishbone” četke

.

Koriste se za svakodnevno češljanje kose, ali su najpreporučljivije za ravnu kosu, ali i kad vam je kosa mokra. Odlične su za stilizovanje i pomažu u volumenu kose, ali ih nije preporučljivo koristiti ako imate kovrdžavu kosu.

Okrugle četke

.

Odlične su za stilizovanje bilo koje teksture i dužine kose. Nisu pogodne za svakodnevno češljanje, ali su zato pun pogodak i za ravnu kosu i za lokne.

Četke za rasčešljavanje

.

Kao što im i sam naziv kaže, namenski su za raščešljavanje kose, čvorova, a idealne su za gustu i kovrdžavu kosu. Mogu se koristititi i na suvioj i na vlažnoj kosi.

Električne četke za stilizovanje kose i ispravljanje

Pod ovom kategorijom spadaju četke za stilizovanje ali i ispravljanje kose, kao i laserski modeli specijalno namenjeni za one koji se bore sa alopecijom ili sličnim problemima.

Najbitnije je da ih ne koristite na visokim temperaturama i da ih redovno čistite, pišu na portalu Bright Side.

Izvor: Objektiv.rs