Ove kozmetičke proizvode sigurno koristite sasvim pogrešno

Jednom kada usvojite proverenu rutinu uklanjanja šminke i čišćenja lica, život će vam postati znatno lakši. Međutim, često se događa da nega lica ne urodi plodom iako koristite proizvode namenjene vašem tipu kože. Moguće je da se problem krije u pogrešnoj upotrebi tih proizvoda...

Da li i vi pravite ove greške?, foto: Depositphotos/gpointstudio
Da li i vi pravite ove greške?, foto: Depositphotos/gpointstudio
.

Vlažne maramice za skidanje šminke
Skidanje šminke vlažnim maramicama jedan je od najjednostavnijih načina, ali trebalo bi da ga izbegavate na dnevnoj bazi. Maramice ne čiste dovoljno dobro, a njihova tekstura je pregruba za nežnu kožu lica zbog čega uzrokuju iritacije, isušuju i rastežu kožu, iako negativne učinke možda ne vidite odmah. Vlažne maramice možete da koristite za povremeno uklanjanje šminke, odnosno kada nemate pristup čistoj vodi i dobrom sredstvu za čišćenje.

Serumi za lice
Ako mislite da je na lice dovoljno naneti samo serum, grešite. Serumi treba da se stavljaju na lice pre kreme, a najbolje bi bilo u večernjoj rutini nege lica, pogotovo ako serum sadrži retinol. Tako će koža bolje apsorbovati sve potrebne nutrijente, a krema za lice će biti efikasnija.

Suvi sunđer za puder
Pre nego što puder nanesete pomoću sunđera, potrebno je najpre da je pokvasite i iscedite višak tečnosti. Možda se nekima to ne čini logičnim, ali suvi sunđeri upijaju previše proizvoda, a na licu ga ostavljaju minimalno. To je razlog zašto puder ne prijanja lepo na lice i zašto je potrebno staviti ga u većoj količini nego kada se nanosi nekim drugim sredstvima.

Rutina čišćenja lica
Gel, penu ili neko drugo sredstvo koje koristite, upotrebljavajte uveče kako biste skinuli šminku, a ujutru pre nego što nanesete novu, dobro umijte lice. Ujutru ćete tako ukloniti sebum, mrtve ćelije, svu prljavštinu i znoj koji su ostali na koži nakon spavanja.

Hemijski ili mehanički piling?
Najbolje bi bilo izbegavati agresivne mehaničke pilinge, te koristiti hemijske. Agresivno čišćenje lica pilingom s raznim zrncima dugoročno može da prouzrokuje više štete nego koristi.

Maska za lice preko noći
Ukoliko ostavljate masku na licu preko noći ili je skidate tek kad se osuši, odmah prestanite s tom praksom! Osim ako se ne radi baš šo takvoj, koja se drži preko noći ili ispira tek kad je u potpunosti suva. U suprotnom maska koja se osušila upiće svu vlagu s lica, što se pogotovo odnosi na maske od gline.

Čišćenje lica micelarnom vodom
Ako čistite lice micelarnom vodom obavezno morate da je isperete. Micelarna voda sadrži aktivne sastojke (micele) koji skupljaju prljavštinu i ostavljaju je na licu ako se ne ispere. Osim toga, pri dugotrajnom kontaktu s kožom micelarna voda počinje da se ponaša poput sapuna što će dovesti do iritacije.

Izvor: centarzdravlja.hr