Jabukovo sirće, beli luk, maslinovo ulje... Oslobodiće vas podočnjaka, bubuljica i suve kože!

Ništa neće zameniti razgovor s lekarom ako imate zdravstvenih problema, ali neki od njih se mogu vrlo lako ublažiti uz pomoć preparata koji se sigurno nalaze na policama vaše kuhinje.

Najbolje pomažu prirodni preparati, foto: Depositphotos/AY_PHOTO
Najbolje pomažu prirodni preparati, foto: Depositphotos/AY_PHOTO
.

Sirće: Za vreme Hipokrata, otkrivena su njegova lekovita svojstva te je počelo da se koristi kao lek za mnoge tipove zdravstvenih problema. U ovo letnje vreme, možete ga koristiti za smirivanje opekotina. Naravno, ako su manje a ne ozbiljne.

Kesice čaja: Hladna kesica čaja od kamilice je odlično oružje protiv podočnjaka i "kesica" ispod očiju. Vrećice čaja ohladite preko noći i stavite ih na kapke, te ostavite da deluju oko 15 minuta. Uspeh je zagarantovan! Leti, opekotine od sunca možete ublažiti hladnim vrećicama crnog čaja.

Maslinovo ulje: Maslinovo ulje ublažava bol u mišićima. Možete ga ugrejati i lagano umasirati na bolno mesto. Ono deluje na hemoroide, upalu pluća, kožna oboljenja, perut, ekcem, psorijazu i gljivične infekcije uključujući lišajeve. Nahraniće suvu kožu.

Pivski kvasac: Jedan je od najboljih prirodnih izvora vitamina B grupe. Sadrži i belančevine i minerale. Pivski kvasac pomlađuje kožu, nokte i kosu, štiti od infekcija, olakšava probavu, reguliše napetost i sprečava stres. Idealan za trudnice i kod treninga.

Beli luk: Naseckan sirovi beli luk, kad ga nežno utrljamo na ciljano područje, može da suzbije plikove i bubuljice. Tajna je u moćnom spoju pod imenom alicin, koji ovu biljku čini jednim od najboljih antioksidanta među namirnicama.

Lavanda: Upotrebljava se u kulinarstvu, medicini, kozmetičkoj industriji. Od davnina je eterično lavandino ulje sastojak kupki i krema za regeneraciju kože. Eterično ulje ima antiseptička i protivupalna svojstva, pomaže kod uboda insekata, te ubrzava oporavak kože. Leči i opekotine na koži, te opekline od sunca. Hidrolat lavande može da se koristi kao sredstvo za čišćenje rana. Ova biljka štiti i od komaraca koji ne podnose miris lavande.

Avokado: Ulje avokada može se nazvati „omekšivačem kože“, te se kao takav može koristiti za sve vrste kožnih bolesti, od ekcema do dermatitisa. Avokado je bogat vitaminom E koji je potreban koži kako bi ostala hidrirana. Vitamin E će podstaći cirkulaciju, pa će do vaše kože, kose i noktiju doći veći broj hranljivih stvari, a to znači da možete da uživate u čvrstim noktima.

Papaja: Sok nezrele papaje dobar je za razna kožna oboljenja, npr. psorijazu i akne, a istovremeno može da smanji tamne fleke na licu i da ublaži opekotine, piše ordinacija.hr.