Baš vas nerviraju: Rešite se crvenih tačkica, uraslih dlaka i fleka na nogama

Mnoge dame muku muče sa uraslim ili upaljenim dlačicama koje stvaraju crvene tačkice i od kojih ostaju flekice na nogama.

Ima načina da stanete ovome na kraj, foto: Depositphotos/deagreez1
Ima načina da stanete ovome na kraj, foto: Depositphotos/deagreez1
.

"Jagodičaste noge" je opisni izraz za ružičasto-crveni izgled kože na kojoj su mrlje ili tamne ili bele tačkice, objasnila je dermatolog Ava Šamban i dodala da to nije opasno već je više ružno za videti. Takođe, spomenula je da postoje rešenja, u zavisnosti od uzroka, a ima ih dva.

Kako rešiti problem ako je uzrok folikulitis?

- Folikulitis je medicinski izraz za inficirane, upaljene folikule dlaka koji na vašoj koži ostavlja mrlje nalik plikovima. Kao i u slučaju akni, benzoil peroksid može da ublaži izbočine. Pokušajte da koristite benzoil peroksid pod tušem pre nego što se obrijete - savetuje dr Šamban.

Ponekad se folikulitis pojavljuje upravo zbog brijanja, a u tom slučaju noge treba brijati pažljivije i nežnije, te izbegavati grube tehnike poput epilatora.

- Takođe, trebalo bi da budete oprezni i sa proizvodima koje koristite nakon brijanja. Nemojte biti lenji i upotrebljavati sapun pre brijanja, nanesite radije hidratantnu penu za brijanje - dodala je.

Dr Šamban savetuje i korišćenje 1 % hidrokortizon kreme nakon brijanja, te pranje sa kremom za tuširanje, umesto sapunom i gelovima. Uz to, važno je često menjati brijač, jer one stare i dugo korišćene iritiraju kožu.

Kako rešiti problem ako su uzrok urasle dlačice?

Urasle dlačice su još jedan veliki problem vezan za brijanje koji može dovesti do pojave "jagodičastih nogu". Urasle dlake stvaraju crvene tačkice ili izbočine, pa mogu da izgledaju poput bubuljica na nogama.

- Piling bi mogao da vam pomogne u uklanjanju prljavštine i ulja koji pogoduju stvaraju uraslih dlačica. Preporučujem domaći piling od mlevenih badema, jogurta, smeđeg šećera i ovsene kaše - ističe dr Šamban.

Ukoliko se problem s "jagodičastim nogama" stalno ponavlja, najbolja opcija bilo bi trajnije uklanjanje dlačica. Laserom manje rastu i postaju sve tanje.

Izvor: 24sata.hr