Stručnjaci upozoravaju: Evo zašto ŠMINKU ne bi trebalo da držite šminku u kupatilu!

Jedna žena je nedavno tužila poznatu kozmetičku kuću tvrdeći da je "zaradila" herpes nakon što je u parfimeriji isprobala njihov tester za određeni proizvod. Eto povoda da razmislite o tome u kakvom stanju je vaša šminka i da li vam preti opasnost da inficirate kožu lica.

foto: Depositphotos/serrnovik
foto: Depositphotos/serrnovik
.

Koliko često kupujete šminku? Istraživači sa Univerziteta Aston istraživali su proizvode za ulepšavanje (maskaru, ajlajner i ruž) i došli do šokantnog procenta o broju proizvoda kontaminiranih bakterijama. Opasnost nam, na prvom mestu, preti od sunđera i četkica. Da zlo bude veće, čak 60 odsto ispitanica je reklo da ih koriste čak i kada im padnu na pod, a 90 odsto njih reklo je da ih nikada ne čiste. A trebalo bi, i to svake druge sedmice, posle čega je neophodno i da ih potpuno osuše pre upotrebe.

Takođe, neophodno je i da vodimo računa o roku trajanja. Šminka kojoj je taj rok istekao veliki je izvor bakterija, pa tako i eventualnih infekcija.

Stručnjaci savetuju i da koristimo 70-procentni alkohol da bismo očistili kutijice u kojima se nalaze senke za oči i puderi, a upozoravaju i da ne držimo šminku u kupatilu! Zašto? Velika je verovatnoća da će proizvodi pokupiti buđ zbog vlage posle tuširanja i, što je najgore, na njih posredstvom vazduha mogu da dospeju i bakterije iz ve-ce šolje!

Izvor: Novosti