PET sigurnih razloga zbog kojih vam opada kosa

Postoji mnogo razloga koji se mogu pripisati opadanju kose. Uticaj životne sredine, nepravilna ishrana i stres svakako su neki od njih.

Šta sve može biti uzrok opadanja kose?, foto: Depositphotos/inesbazdar
Šta sve može biti uzrok opadanja kose?, foto: Depositphotos/inesbazdar
.

Jedan od načina da usporite ili u potpunosti zaustavite taj proces jeste da povedete računa o svom zdravlju. Zbog toga i pogledajte pet mogućih razloga zbog kojih vam opada kosa.

Nasledni faktor

Jedan od glavnih razloga opadanja kose može biti genetika, odnosno nasledni faktor. Geni koji utiču na gubitak kose često mogu biti nasledni, što znači da će se biti veoma teško izboriti sa njihovim efektima. Postoji niz testova koji mogu pomoći da se utvrdi da li je opadanje kose nasledno. Ukoliko sumnjate da je to slučaj, obratite se dermatologu.

Stres

Stres je jedan od najpoznatijih uzroka opadanja kose. Primera radi, oboljenje poznato pod nazivom telogen eflivijum može uzrokovati veće opadanje kose nakon što ste bili izloženi nekoj stresnoj situaciji. Ovo stanje prisiljava kosu da uđe u telogen fazu rasta dlake; drugim rečima, vaša kosa će početi da opada brže nego što se to smatra normalnim.

Ishrana

Jedan od glavnih faktora opadanja kose može biti i ishrana. Takođe, rigorozne i nezdrave dijete su siguran faktor i razlog zbog kojih dolazi do opadanja kose.

Frizura

Ovo je jedan od očiglednih razloga zbog kojih je opadanje kose povećano. Česte promene frizure i korištenje aparata koji rade na principu toplote (fen, pegla za kosu, uvijač) mogu iritirati folikule dlake. Zbog određenih frizura, kosa može dosegnuti tačku lomljenja. Primera radi, konstantno vezivanje kose u čvrsti, konjski rep može uzrokovati proređivanje i opadanje kose.

Hormoni

Ukoliko u organizmu dođe do hormonske neravnoteže, postoje šanse da se to odrazi i na kosu. Takođe, treba napomenuti da se kod velikog broja trudnica, kao jedan od sporednih efekata, može javiti opadanje kose. Isti slučaj je i sa ekstremnim gubitkom težine.

Izvor: minimagazin.info