Problem: Ravna, tanka, beživotna kosa koja se brzo masti

Jelena Čajić, kreativni stilista frizerskog salona Gruppa L'Ultima daje odgovor čitateljki Mirjani koja ima problem sa svojom tankom kosom koja se brzo masti.

.

Poštovana,
Bila bih Vam jako zahvalna, ako biste mi da li par saveta za moju očajnu kosu. Moja kosa je ravna, tanka, i jako se brzo masti. Frizura mi je sa dva stepena do ramena. Ali kosa mi je nekako beživotna, koristim šampon za volumen, i regenerator za bujniju i jaču kosu, ali mi se kosa od tog regeneratora još brže izmasti i slepi. Da li mislite da bih trebala da promenim šampon ili regenerator ili šta bih trebala posebno da uvedem u ishranu. Inače sam počela i da pijem puno vode, jer sam čula da je to jako dobro za kožu, kosu i zdravlje.
Unapred zahvalna,
Mirjana

Poštovana Mirjana,

I ja sam imala isti problem kao i vi, takođe imam finu tanku vlas. Kosa mi se mastila i svako veče sam je prala. Što češće perete kosu ona će vam se brže mastiti. Pokušajte da ne perete kosu vikendom kada ne idete nigde i preko nedelje pokušajte da je ne perete tri do četiri dana, ako vam smeta pokupite kosu u punđu ili je zakačite šnalom, nikako je ne vežite gumicom jer ona kida i oštećuje kosu.

Ovaj period traje malo duže ali kasnije se lojne žlezde vraćaju u normalu i prestaju da luče toliko mnogo masnog loja i kosa prestaje toliko brzo da se masti. Ja sada perem kosu dva puta nedeljno jer mi se kosa više uopšte ne masti. Koristila sam sve šampone koji su preporučeni za masnu kosu od najjeftinijih do najskupljih šampona i iskreno ni jedan se nije pokazao kao učinkovit.

Što se tiče vaše frizure, trebalo bi promeniti stil i način šišanja. Svaka fina kosa ima određen nivo dužine do koje raste nakon čega se vlas tanji i puca. Savetujem vam da dužinu održavate do ramena ali top deo bi mogao da se stepenuje tako da nemate samo dva stepena nego da imate prelivanje dužina od kraćeg ka dužem. Mi šišamo top deo u obliku levka. Na taj način se dobija na volumenu, a kosa vam dobija lepu stepenastu formu.

Vama je kosa trenutno ošišana u obliku takozvane "pečurke" prilikom koje su krajevi i dužina duži i istanjeniji pa se verovatno izvijaju, a gornji top deo kraći tako da izleda kao da imate dve frizure što vam i dodatno otezava stilizovanje frizure.

Puno pozdrava od kreativnog stiliste Jelene iz frizerskog salona Gruppa L' Ultima.

Ukoliko imate pitanja za frizera, pišite na pitajtefrizera@prva.rs.