Rešite se suve kože uz pomoć ovsene kaše

Opšte je poznato da na kozmetiku znamo da potrošimo dosta novca, međutim, ponekad je red i na štednju. Tada se možemo okrenuti prirodnim kozmetičkim proizvodima koji ne koštaju mnogo, a koji mogu da naprave čuda za našu lepotu pod uslovom da ih koristimo kako treba. Jedna od tih opcija je ovsena kaša koja je najbolja alternativa pilingu za kožu lica, ali i maskama.

Ilustracija, foto: Depositphotos/Subbotina
Ilustracija, foto: Depositphotos/Subbotina
.

Pored toga što predstavlja zdrav doručak, ovsena kaša je sjajna i za rešavanje problema na koži, posebno suvog tipa koji se peruta.

Koje su prednosti ovsene kaše?

Upotreba ovasa u kozmetičke svrhe datira još iz 2000. godine p.n.e. kada su se kupke u ovasu u Egiptu koristile kao lek protiv različitih kožnih oboljenja. Relativno skoro je ovas prihvaćen i kao “siguran i efektivan sastojak I kategorije”, dok je 2003. dobio “titulu” zaštitnika kože. Bogat antioksidansima, vitaminima, mineralima i antiinflamatornim svojstvima, mnogi kvaliteti koji ovsenu kašu čine sjajnom opcijom za doručak čine ovu namirnicu dobrom i za kožu.

Za njihovo pozitivno svojstvo su zadužena dva sastojka: avenantramidi i lipidi. Prvi čine grupu fenoličnih antioksidanata koji su antiinflamatorni i mogu pomoći u sprečavanju svraba i iritacija, dok lipidi hidriraju i jačaju barijeru kože, što je krucijalno za borbu protiv suvoće, ali i ozbiljnijih problema poput ekcema ili dermatitisa. Ovas je takođe bogat saponinima koji se često mogu pronaći u mlevenim mahunarkama i koriste se za šampone, paste za zube i tečne deterdžente jer daju finu teksturu.

Koji su najboji načini za korišćenje ovasa u svrhu lepote?

Najlakši način da ga upotrebite jeste da prirpemite kupku sa ovasom. Napunite kadu toplom (ne vrelom) vodom i sipajte šolju običnih ovsenih pahuljica. Lezite u tu vodu i opustite se na 15 do 30 minuta.

Drugi način uključuje pravljenje piling-maske. Sameljite obične ovsene pahuljice tako da dobijete konzistenciju poput brašna. Dodajte malu kašiku meda i tople vode i pomešajte u finu pastu. Nanesite smesu na lice i jednako raspodelite i sačekajte par minuta. Nežno umasirajte u kožu kružnim pokretima pre nego što je skinete uz pomoć mlake vode.

Možete napraviti i piling za celo telo: sameljite ovsene pahuljice kao u prethodnom savetu, a zatim im dodajte malo kokosovog ulja, braon šećera i vode. Ovaj piling je sjajan za bilo koje godišnje doba jer osvežava kožu, uklanja mrtve ćelije i čini kožu mekšom i sjajnijom.

Izvor: Ženskimagazin.rs / Cafe.ba