Lepota

Prerano osedela ili suva: Kosa otkriva koji vitamini vam nedostaju!

Prečesto tretiranje i ispravljanje kose nisu uvek uzrok za oštećenu kosu. Suvi vrhovi i slična oštećenja mogu da budu znak nekih poremećaja u organizmu. Ako ste prerano osedeli, možda vam nedostaje jedan vitamin.

08.12.2019. - 09:30h
Kakva je vaša kosa?
Kakva je vaša kosa?foto: Depositphotos/jrp_studio

Kosa, jednako kao i koža, može puno da nam kaže o našem zdravlju. Neki nedostaci u organizmu – ali i bolesti – mogu da budu uzrok za to da nam je kosa suva, bez sjaja i seda. Otkrivamo vam kako kosa može da se promeni i šta se krije iza toga.

Teme proizvodi više loja

Za to može da bude odgovoran stres. Proizvodi se hormon kortizol koji podstiče kožu da proizvodi više loja. I prevelika konzumacija mlečnih proizvoda može da  dovede do toga da se kosa brže masti, baš kao i opekotine od sunca na temenu.

Tvoja kosa je suva i lomljiva

Ako vam je kosa suva poput slame, moguće je da vam nedostaje vitamin D. Naime, vitamin D stimuliše folikulu korena kose i podstiče rast. Međutim, dok sintezu vitamina D u kožu podstiče sunčevo svetlo, za kosu je potrebna ishrana bogata ovim vitaminom kako bi se ojačala struktura kose. Dakle, na vrhu liste ishrane trebalo bi da bude riba, ali i avokado i jaja – koji će kosu održati zdravom i sjajnom.

Prerano seda kosa

Ako vam je kosa već u mladim danima postala seda, moguće je da se radi o “prejakoj ili preslaboj” funkciji štitne žlezde. Moguće je i da se radi o nedostatku vitamina B12 – koji je esencijalan za izmenu masnih kiselina i aminokiselina te se nalazi prvenstveno u jajima, ribi i mlečnim proizvodima.

Izvor: Lepota&Zdravlje