Lepota

Tri vrste bubuljica koje ne smete dirati ni cediti sami

Ako ste danas u ogledalu spazili na licu crvenilo sa tufnom na vrhu koju biste da izbrišete jednim potezom, evo šta NE smete da radite!

07.11.2019. - 15:30h
Nipošto oih ne dirajte sami
Nipošto oih ne dirajte samifoto: Depositphotos/mikrostoker

Ceđenje bilo kakve bubuljice znači da fizički kidate kožu, čime otvarate "vrata" za infekciju i pravite problem većim nego što je bio na početku, piše Lepa & Srećna.

Međutim, neki zahvati mogu biti izuzetno opasni, a pritom nećete ostvariti baš nikakav pozitivan efekat. Kako da prepoznate 3 promene na koži koje liče na obične bubuljice ali ne smeju da se cede.

MILIA - SITNE BELE TAČKICE

Ove sitne bele tačkice nalik na proso nećete uopšte moći da iscedite. One su veoma čvrste ciste ispod same kože a ako zapinjete, samo ćete iritirati kožu a milia ostaje netaknuta. Ove ciste nisu ni prljavština ispod kože i rezultat zapušene lojne žlezde. One su "zarobljene" ćelije kože. Kozmetičar može da ih ukloni zagrejanim, sterilisanim instrumentom.

KERATOSIS PILARIS - GUŠČIJA KOŽA

Ovo stanje izaziva gomilanje keratina, proteina koji inače štiti kožu, kosu i nokte od infekcije ili od toksina iz okruženja. Ako pokušate da ga cedite ove lezije, izazvaćete crvenilo pa čak i nastanak ožiljaka. Radije upotrebite neki hemijski piling na bazi salicilne kiseline ili posetite dermatologa.

CISTIČNE AKNE

Ove bubuljice nastaju duboko u koži, a na vrhu je bolna. Upala koja je prati usporava isceljenje i ako pokušate da je iscedite, verovatno će ostati ožiljak. Toliko su duboko. Toliko su duboko da do same bubuljice može doći jedino dermatolog, a za lečenje će biti potrebni medikamenti.

Izvor: lepa& srecna