Lepota

Bizaran trend: Žene koje briju lice tvrde da je to najbolji tretman za kožu, a šta kažu dermatolozi?

Brijanje lica kod žena vekovna je tradicija u Japanu, Koreji i Kini a sličnome tretmanu svojevremeno su se podvrgavale Kleopatra kao i slavna Elizabet Tejlor.

18.10.2019. - 09:00h
Brijanje lica
Brijanje licafoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Poslednjih nekoliko godina ovom trendu su se priklonile mnoge pripadnice lepšeg pola. One tvrde kako im je zahvaljujući ovom ritualu koža znatno mekša i mladolikija.

Šta na ovu temu kažu dermatolozi? Iako zvuči krajnje bizarno, brijanje lica zaista ima benefite za stanje kože, jednoglasni su dermatolozi.

Brijanje podmlađuje, a ne podstiče rast novih dlaka

Osim što skida dlačice, brijač otklanja i površinski deo kože, sastavljen od mrtvih ćelija. Dr Majkl Prager, dermatolog iz Londona kaže da brijanje podstiče stvaranje kolagena i smanjuje stvaranje bora, ali i objašnjava da brijanje ni u kom slučaju ne podstiče rast novih, pogotovo ne jačih dlačica: "Ponekad nam izgleda da su dlačice gušće, ali one zapravo samo rastu iz drugog ugla", objasnio je on.

Njegov kolega dr Nil Šulc dodaje kako brijanje usporava starenje, pa upravo zbog toga muškarci češće bolje podnose godine i izgledaju mlađe od žena njihovih godina. Specijalni mikro brijači namenjeni ženama mogu se kupiti u svim parfimerijama.

Nega lica
Nega licafoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Oštrina muške i ženske britve se znatno razlikuju

Postupak uključuje upotrebu 10-inčnog skalpela koji se razlikuje od brijača za muško brijanje po slabijoj oštrini britve. Brijač se koristi na čistoj i suvoj koži na čelu, obrazima, bradi, nosu i vratu.

Tretmanom se poboljšava tekstura i tonus kože, a dugoročni učinci su povećani prometi ćelija, manje bora i tamnih fleka, smanjenje akni i ožiljaka kao i uklanjanje fine dlake na licu.

Izvor: Stil