Lepota

Ovako stres utiče na lepotu: Izaziva gubitak kose, nastanak bora, krhkih noktiju...

​Stres ne samo da utiče na mentalno stanje čoveka, već i direktno utiče na njegovu spoljašnost. Osim mrkog izgleda na vašem licu, stres stvara i brojne fiziološke promene.

02.10.2019. - 13:00h
Stres i lepota
Stres i lepotafoto: Depositphotos/sanneberg

Ukoliko se stres ne reguliše i ne kontroliše, on utiče na lepotu. Utiče na kožu, kosu, nokte, varenje i san, a stanja koja su izazvana stresom mogu biti i gubitak kose, srčana oboljenja, opsesivno-kompulsivni poremećaji, seksualna disfunkcija, loša probava, oboljenja zuba i desni.

Stvaranje i adrenalina i kortizola, izazvanih stresom, imaju pogubne efekte na kožu, najveći organ tela. Proces obnavljanja ćelija kože javlja se svakih 28 dana, ali se usporava kako starimo i samim tim naša koža postaje sve suvlja i dobijamo bore. Stres dodatno usporava ovaj proces i na taj način prekomerno stvaranje loših hormona stimuliše kožu da stvara gušće folikule dlake, pojača proizvodnju ulja i tako izazove stvaranje akni.

Način da umanjite ovakve efekte stresa jeste da pijete dovoljno vode i da prestanete prekomerno da pijete kafu i gazirane sokove koji imaju dehidrirajući efekat na organizam. Ukoliko vaše telo i koža ne budu dovoljno hidirirani, budite uvereni da će vam lice uskoro izgledati kao „španski zid“. Stoga, pijte bar osam čaša vode dnevno, zeleni čaj i jedite hranu sa visokim sadržajem vode kao što su paradajz, cvekla i celer.

Zdrava ishrana
Zdrava ishranafoto: Depositphotos/laperla_foto

Manjak sna, izazvan stresom, ne samo da će vas sutradan učiniti razdražljivijim, nervoznijim i nesposobnijim za rad i normalno funkcionisanje, već će vam stvoriti i podočnjake. Kratkoročna pomoć za uklanjanje podočnjaka jeste držanje hladne kašike ispod očiju, ili masaža od unutrašnjeg dela ka spoljašnjim uglovima očiju, kako bi se podstakla drenaža tečnosti. Međutim, jedino pravo rešenje jeste osmočasovni san, a možete pokušati lakše da se uspavate noću tako što ćete iz okruženja ukloniti sve telefone, tablete i slične električne naprave, ali i tako što ćete sebi, pred odlazak u krevet, skuvati umirujući čaj od kamilice.

Nervoza, anksioznost i stres čine da se češće mrštite i pravite grimase sasvim nesvesno i tako stvarate bore. Nažalost, ovde vam ništa neće pomoći, sem svesnog razmišljanja o tome da nije dobro da se mršite i tako naprežete kožu lica.

Seda kosa nas sve čeka u starijim godinama, međutim, kod nekih se ona javlja dosta ranije, a jedan od njenih uzročnika, pored genetike, jeste i stres. Ovo možete ublažiti tako što ćete povećati unos biotina, proteina i vitamina E. Na taj način će vaša kosa duže biti jaka i sjajna.

Vertikalne linije na noktima su relativno uobičajene i povezane su sa prirodnim procesom starenja i lošom ishranom, odnosno manjkom vitamina i minerala potrebnih organizmu. Međutim, kada se šire čitavom dužinom nokta, to je jasan znak da nešto nije u redu i da stres ima loš uticaj na vaš organizam.

Nokti
Noktifoto: Depositphotos/valphoto

Koža koja je pod stresom je isto tako podložnija iritaciji i infekcijama koje mogu uticati na sveukupno zdravlje. Manjak kontrole može povećati rizik od stvaranja gljivica i fleka po telu, zbog čega će vaša koža izgledati dosta starije, oštećenije i suvlje nego što to zaista jeste. Stoga, vodite računa da se hranite zdravo, spavate dovoljno, ali i da koristite hidratantne kreme koje će ublažiti ove efekte sve dok ne otklonite uzrok stresa i ponovo povratite balans u svoj život i organizam.

Zaključak je jasan, stres nadmašuje stvaranje samo psihičkih posledica po organizam, već vam može naškoditi i na načine o kojima niste razmišljali.

Iako postoje kozmetički proizvodi koji može da smanje efekte stresa na vaš izgled, to je samo privremeno rešenje, a da biste zaista rešili ovaj problem, morate doseći do njegovog korena i ukloniti ga.

Izvor: CdM