“Nama su mozgovi isprani, pa kad pomislimo na higijenu pomislimo na sapun. A da li se iko može oprati sapunom bez vode?”

Novakova supruga Jelena Đoković iznenadila je mnoge, kada je na društvenim mrežama objavila fotografiju sa kesama svog mleka koje nije iskoristila za hranjenje bebe. Budući da je tom mleku prošao rok trajanja, ona je došla na ideju da ga iskoristi za kupke, sapune ili kozmetiku. Da li je to moguće, da li se gube neki sastojci u tehnološkom procesu, koje količine majčinog mleka su neophodne čak i za kućnu upotrebu, bila su pitanja za sagovornice Jovane Joksimović u Jutru: profesorku farmacije Ivanu Nešić, i farmaceutkinju Vukosavu Stevanović iz Apokarskog jezgra.

Kako iskoristiti višak mleka, foto: Depositphotos/evgenyataman
Kako iskoristiti višak mleka, foto: Depositphotos/evgenyataman
.

Mleko nema dovoljno masnoće da bi se proizveo sapun”, rekla je Nešić, i dodala da ono može biti samo dodatak za pravljenje sapuna. Ono pored toga što sadrži malo masnoće, sadrži minerale u nekom relativno malom procentu, sadrži šećer, proteine u toliko maloj količini da to za sapun da bi delovao nije dovoljno, kazala je profesorka.

Generalno o prevelikom značaju koji dajemo sapunima I kupkama govorila je farmaceutkinja Vukosava Stevanović.

“Nama su mozgovi isprani, pa kad pomislimo na higijenu pomislimo na sapun. A da li se iko može oprati sapunom bez vode”, istakla je ona objasnivši šta je za nju pravi sapun.

Da li se za nešto drugo može koristiti majčino mleko, da li se može zamrznuti, da li zamrznuto mleko gubi na kvalitetu, kakvi su današnji sapuni, da li nam oni regenerišu kožu, kakvi su pravi sapuni, koliko smo u zabludi u vezi sa kupkama koje koristimo, saznajte detaljno u videu.