Lepota

Dermatolog upozorava: Zaštitite kožu od štetnog uticaja sunca dok još nije kasno!

Toplo vreme donosi niz pitanja vezanih za kožu i način njene nege. Na sreću dermatolozi imaju spemne odgvore

31.07.2019. - 08:00h
Rutinu nege kože bi trebalo primjenjivati tokom svih godišnja doba
Rutinu nege kože bi trebalo primjenjivati tokom svih godišnja dobafoto: Depositphotos

Dermatolozi provode leto pod istim suncem kao i svi mi, ali nekako njihova koža uspeva da ostane čista i blistava tokom cele sezone, to je zato što oni tačno znaju pravila nege u ovom periodu: "Rutinu nege kože bi trebalo primenjivati tokom svih godišnja doba, ali postoji nekoliko promena koje bi se mogle uzeti u obzir prilikom prelaska iz zimskog perioda u letnji."

Olakšajte rutinu

"Tokom leta, generalno podsećam pacijente da baš kao i njihova garderoba, njihova rutina za negu kože mora da bude malo lakša", kaže jedan od dermatologa. Vrućina i vlažnostopterećuju kožu pa je najbolje da sredstvo za čišćenje na bazi kreme ili ulja zamenite sa nekim u formi pene.

Rutina za negu kože mora biti malo lakša
Rutina za negu kože mora biti malo lakšafoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Izbacite dodatni sloj kreme

Da biste olakšali stvari, dermatolog preporučuje prelazak na kombinovanu kremu i kremu za sunčanje tokom leta. "Lagana krema sa SPF-om od 30 ili više može biti dovoljna za većinu ljudi", kaže on. Napominje da kreme teže teksture mogu da dovedu do začepljenih pora, upala i akni, pogotovo ako imate masnu kožu.

Investirajte u kvalitetan serum sa vitaminom C

"Vitamin C je odličan tokom cele godine, ali je još važnije tokom leta", slažu se dermatolozi. Vitamin C pomaže u sprečavanju hiperpigmentacije, poboljšava pojavu finih linija i pomaže kod proizvodnje kolagena. Nanesite nekoliko kapi na kožu između čišćenja i hidratantne kreme.

Vitamin C je odličan tokom cele godine
Vitamin C je odličan tokom cele godinefoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Piling je važan

Ako imate masnu kožu, predlažu uključivanje više pilinga u rutinu nege, barem jednom nedeljno. Osim toga poželjna je povećana upotreba krema sa alfa-hidroksi kiseline (AHA) za otvaranje blokiranih pora i uklanjanje ulja koje dovode do akni.

Ne preterujte

Tuširajte se samo nekoliko minuta i to što hladnijom vodom. "Preterano tuširanje, ili tuširanje u vodi koja je prevruća, može da dovede do prekomernog sušenja vaše kože, što dovodi do upale, pa čak i do ekcema tokom leta", kaže on.

Obratite pažnju na oznake na proizvodima za šminku i zadržite samo one koje nisu komedogene
Obratite pažnju na oznake na proizvodima za šminku i zadržite samo one koje nisu komedogenefoto: Depositphotos

Pobrinite se da vaša šminka nije komedogena

Obratite pažnju na oznake na proizvodima za šminku i zadržite samo one koje nisu komedogene. To je fensi reč za proizvod formulisan bez sastojaka za začepljenje pora. Podloga i puder neka budu na vodenoj bazi.

Ne zaboravite na hodrataciju

"Hidratacija je uvek važna za našu kožu, a posebno tokom leta". Ukoliko unosite osam čaša vode dnevno, imaćete odlične rezultate kada je u pitanju koža. Hidratacija može da pomogne da se koža oporavi nakon opekotina od sunca.

Izvor: stil.rs