Lepota

Lice otkriva da li ste zdravi - evo kada da se javite lekaru!

Izgled i promene na licu nisu uvek posledica dešavanja samo na koži i njenog lošeg tretiranja - često kriju i odgovore o celokupnom zdravlju, što oku stručnjaka ne bi trebalo da promakne.

27.07.2019. - 11:02h
Problematična koža
Problematična kožafoto: Depositphotos/RomarioIen

Ispucale usne

Mogu da se jave, pogotovo u uglovima usana, zbog nedostatka vitamina iz grupe B. Ako je i jezik sa naslagama, onda je gotovo sigurno da organizmu ovi vitamini nedostaju. Vitamini B kompleksa bore se protiv upala, a njihov nedostatak se najčešće ispoljava kod vegetarijanaca i osoba koje sa jelovnika izostavljaju mleko i mlečne proizvode, jaja i ribu. Za one koji izbegavaju namirnice životinjskog porekla, grašak i spanać su riznice vitamina B grupe.

Žute mrlje oko usta, očiju i nosa

 Mogu da upozoravaju na visok holesterol, što se može proveriti ako se nekoliko dana iz ishrane izostavi masna hrana. Ako se ništa ne promeni, poseta lekaru je neophodna.

Nega kože
Nega kožefoto: Depositphotos/AllaSerebrina

Akne na bradi

Ispoljavaju se zbog hormonske osetljivosti u danima menstrualnog ciklusa. Međutim, ako su prisutne stalno, treba posetiti ginekologa, jer mogu da ukazuju i na sindrom policističnih jajnika.

Ispucali kapilari

Nastaju uglavnom zbog kontinuiranog konzumiranja alkohola. Preterivanje sa cigaretama i ljutom hranom takođe može da izazove ove nepovratne posledice. Da bi se problem rešio, na alkohol i cigarete treba zaboraviti, a ljuto svesti na razumnu meru. Jer, kapilari, kada se jednom pojave, više se ne povlače.

Tamni kolutovi ili fleke po vratu

Obično se javljaju kao posledica preteranog konzumiranja šećera i slatke hrane. Ove fleke mogu da budu i prvi signal povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Poseta lekaru je obavezna, kao i smanjivanje uživanja u slatkom.

Izvor: novosti.rs