Svetski frizer upozorava: "Ne perite kosu svakodnevno"

Frizer Barni Martin kaže da niko ne bi trebalo da pere svoju kosu svakodnevno. Evo koliko često treba prati koji tip kose.

foto: Depositphotos/CITAlliance
foto: Depositphotos/CITAlliance
.

Masna kosa

Ako imate masnu kožu, verovatno vam se i kosa brže masti. Barni savetuje da kosu u tom slučaju perete svakog drugog dana, a da između toga, ako ima potrebe, operete kosu vodom i eventualno koristite šampon za suvo pranje.

Gusta, kovrdžava ili talasasta kosa

Ako vam je kosa gusta, talasasta ili kovrdžava, trebalo bi da je perete svakog trećeg dana. Ukoliko kosu perete češće od toga, ubrzo će postati dehidrirana i suva. Ako ima potrebe, danima kada ne perete kosu možete da je isperete samo vodom, bez šampona. Takođe, bilo bi dobro da koristite balzam, kako biste izbegli isušivanje dlake.

foto: Depositphotos/doodko
foto: Depositphotos/doodko
.

Tanka kosa

Ne perete li često tanku kosu, izgledaće slepljeno, ali je ipak dovoljno da to radite svakog drugog dana. Između dva pranja je možete isperete vodom kako biste uklonili eventualni višak ulja.

Kada vežbate...

Čak ni onima koji redovno vežbaju se ne savetuje da svakodnevno peru kosu, bez obzira na to koliko često treniraju. Ispiranje vodom nakon treninga i nanošenje malo suvog šampona će osvežiti kosu onim danima kada nije dan za pranje kose. Izuzetak su plivači - frizer savetuje da kosu obavezno operu nakon plivanja u moru ili bazenu jer je važno da isperu hlor ili so iz kose.

Izvor: mondo.rs