Kako postići savršen ten

Savete kako da vam lice bude uvek savršeno istonirano, kako da odaberete odgovarajući puder ali i kakvi puderi odgovaraju vašem tipu kože daje vam Tamara Lampić, makeup artist.

.

Lep, ujednačen ten želja je svake žene. Često pravimo greške prilikom nanošenja i odabira nijanse pudera, pa, umesto da dobijemo blistav, ujednačen ten, postignemo kontra-efekat.

Pre svega, vrlo je bitno da nijansa pudera odgovara vašoj koži. Svaka od nas je barem jednom, pri kupovini pudera, nijansu isprobavala na koži ruke, što je velika greška. Koža ruke je tamnija i grublja od kože lica, pa boju pudera treba birti isključivo prema nijansi lica i vrata.

Nanesite malu količinu pudera na prelaz između lica i vrata i, ako se puder sjedinio sa ostatkom kože i maltene se ne vidi gde ste ga naneli, to je prava nijansa za vas. Na taj način ćete izbeći efekat maske i razliku između boje kože lice i vrata.

Koliko će puder pokriti nedostatke, zavisi od njegove konzistencije i od samog načina nanošenja pudera. Takođe, veoma je bitna priprema kože. Koža lica mora da bude čista i nahranjena, kako bi se sprečilo njeno isušivanje i postigao što bolji efekat. Pre nanošenja pudera na lice, potrebno je naneti podlogu, tj. prajmer za lice. Uloga prajmera je da veže puder i omogući njegov celodnevni opstanak na licu. Kad smo pripremili kožu, možemo krenuti sa nanošenjem pudera.

Za posebne prilike i večernje izlaske koriste se teški puderi, čija je pokrovna moć veća, a samim tim, osim što ujednačavaju ten, pokrivaju i nedostatke na koži.Puder za svakodnevnu šminku treba da bude lagan, što mu umanjuje pokrovnu moć, pa je efekat koji se njime postiže - ujednačenost u boji lica.

 

Masna koža

S obzirom na to da masna koža luči dosta sebuma, puder sa nje brzo nestaje. Takođe, jedna od karakteristika masne kože je i sjaj. Kožu ćemo očistiti, ali nećemo nanositi kremu za lice. Pre pudera, na čitavu površinu lica nanećemo podlogu, tj. prajmer, kako bi puder lepe prionuo na lice i duže trajao. Uz to, fiksiraćemo ga puderom u kamenu. Za svaki dan, dovoljno je naneti samo prajmer i puder u kamenu.

Suva i osetljiva koža

Kod suve i osetljive kože veoma je bitno da pre nanošenja pudera koža bude dobro nahranjena. Kožu očistite tonikom, a zatim nanesite hranljivu kremu. Poželjno je da krema odstoji na licu oko pola sata, kako bi se što bolje upila. Prajmer za lice može se koristiti, ali nije neophodan, jer na ovom tipu kože puder dugo opstaje. Tečni puderi koji joj pogoduju su puderi kremaste i lagane teksture. Za posebne prilike, mogu se fiksirati puderom u kamenu, ali za svaki dan to nije neophodno; čak bi bilo poželjno i izbegavati ga.

Tamari Lampić možete postaviti pitanja na email adresu pitajtesminkerku@prva.rs ili je kontaktirati preko njene facebook stranice.