Perut vam stvara probleme? Postoji ŠEST mogućih razloga zbog čega je to tako

Kada se zna uzrok, zna se i rešenje!

.

Genetika
Slično kao i akne, perut može biti nasledna. Najčešće je genetski problem ako neko u porodici ima hroničnih problema s kožom, poput seboreičnog dermatitisa.

Stres
Čini se da stres, osim bora, sedih dlaka i brojnih beauty i zdravstvenih problema, može izazvati i perut, pogotovo kod onih koji imaju kožu sklonu perutanju i sušenju.

Hormoni
Iznenadna promena u nivou hormona u telu takođe može izazvati perut. Kako hormoni kontrolišu lučenje masti na temenu, oni mogu da izazovu i preterano mašćenje. U svakom slučaju, kada vidite da vam se kosa iznenada masti ili peruta, moguće je da je u telu došlo do disbalansa hormona.

Psorijaza
Ako vas uz perut muče i crvenilo i iritacija kože na temenu, moguće je da se radi o psorijazi. Ukoliko sumnjate na neku kožnu bolest, obavezno posetite dermatologa.

Suvo teme
Baš kao i svaki drugi deo kože i teme se može osušiti. Suva koža obično je rezultat dehidratacije, a kako biste to izbegli, koristite masku za kosu ili kokosovo ulje barem jednom nedeljno.

Loša higijena
Neredovno pranje kose takođe može uzrokovati perut zbog nakupljanja mrtvih ćelija kože na temenu. S druge strane, ni preterano pranje nije dobro rešenje. Ako vam je teme sklono perutanju, onda kosu slobodno temeljno perite na svaka dva dana, u protivnom će biti dovoljno dva puta nedeljno.

Izvor: Cosmopolitan.rs/Index.hr