Tri saveta za lepu i negovanu kožu

Kada se radi o nezi i lepoti kože, sa svih strana lete saveti, a na tržištu na stotine preparata i isto toliko tretmana. Kada završite sa dermatolozima, kozmetičarima, maserima, maskama, kremama, losionima, ostaje malo novca, ali i malo energije i volje za bilo šta drugo. Pojednostavite sve ove procedure, jer se na kraju sve svodi na ishranu, hidrataciju i higijenu. Evo kako da budete odgovorni prema svojoj koži, a da vam pri tome njena nega ne postane opsesija.

.

HIDRATACIJA

Med nije stvoren samo za čaj i kolače, a proizvođači kozmetike to su odavno shvatili. Od losiona, do kupke i šampona, gotovo svaki proizvod za negu lepote postoji i u varijanti sa medom. Ovo je zbog toga što je med sasvim prirodna supstanca koja apsorbuje i zadržava vlagu, pa tako čini da vaše lice ostane hidrirano. Med ima i umirujuće dejstvo, što je posebno bitno za one koji imaju problem sa osetljivom kožom sklonom iritacijama. Zato sledeći put kada kupujete bilo koji od proizvoda za negu kože, potražite ga u varijanti sa medom ili jednostavno u njega ubacite kašiku meda kad dođete kući.

ISHRANA

Mnogi dermatolozi,a li i nutricionisti tvrde da je tajna lepe kože u ishrani. Evo nekih namirnica koje su posebno dobre za kožu.

Višnje

Ovo voće je dobro za kožu zato što je bogato melatoninom, koji pomaže koži da se zaštiti od UV zračenja, ali i ubrzava rast ćelija.

Voda

Povećanje temperature, kao i visoka vlažnost vazduha navode telo da se znoji. Ovo za kožu nije dobro jer se kroz znojenje gube elektroliti, pa koža dobija umoran i suv izgled. Zato, uvek budite hidrirani.

Lubenica

Pored toga što je bogata vodom , pa nam pomaže protiv dehidratacije, lubenica je puna likopena koji pomaže da se očuva i zaštiti vezivno tkivo kože, pa ona izgleda mlađe, zategnutije i glađe.

Nar

Nar je bogat antioksidantima, smanjuje upalne procese na koži, a može da pomogne i protiv jakog sunčevog zračenja i tako nas zaštititi od rizika od raka kože ali i prevremenog starenja.

ČIŠĆENJE- NAJVAŽNIJI DEO NEGE KOŽE

Uz sve skupe proizvode i trud koji ulažete, ne možete imati lepu kožu ukoliko je redovno ne čistite temeljno i detaljno. Na koži se tokom dana skuplja zaostala šminka, prašina, čestice iz vazduha, mrtve ćelije, pa je neophodno svakodnevno ukloniti taj sloj sa lica. Odaberite proizvod koji vam odgovara i učinite detaljno čišćenje lice obaveznom rutinom, kao što je to pranje zuba.