Podmladite se bez skalpela

Niko jos nije precizno definisao lepotu. Lepo je stvar ukusa ali niko ne ostaje imun na lepo i podmlađeno lice. U eri antiejdž tretmana i borbe protiv bora i starosti vodeće mesto polako zauzimaju mezoniti kao idealna zamena za hiruški fejs lifting.

.

Mezonit je gipka nit koja upravo svojom elastičnošću lekaru omogućava delovanje u različitim nivoima epiderma. Nit je napravljena od biorazgradivog materijala, debljina niti je 0,1 mm, i uvučena je unutar igle. Uvođenjem igle kroz kožu ubacuje se i nit koja nakon izvlačenja igle ostaje u koži od šest do devet meseci. U tom periodu stvara se fibrozno tkivo koje zateže kožu. Pozitivni rezultati ovog tretmana primećuju se odmah, a traju od dve do pet godina, nakon čega se tretman može ponoviti.

Mezonitima se, zavisno od potrebe, može postići neoperativni lifting lica i delovati na popunjavanje bora između obrva, na čelu, oko očiju, usana, vrata, dekoltea, nadlaktica, stomaka i bedara. Postupak uvođenja niti je bezbedan, a igle su elastične i ne ostavljaju hematome, već samo tačkice od uboda nekoliko sati nakon intervencije.

Najpre se lice ili odabrana regija za tretiranje dezinfikuju se. Nakon toga se nanosi anestetik u vidu kreme koja mora da odstoji 15 minuta. Kada anestetik počne da deluje, ubacuje se nit. Broj niti zavisi od rezultata koji želimo da postignemo. Minimalan broj je 10, za regiju oko očiju, a optimalan za celo lice oko 100 niti. Neposredno nakon ubacivanja, na lice pacijenta stavlja se maska koja će ublažiti crvenilo, pa se pacijent može vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima. Posle nekoliko dana, osetiće zatezanje kože, a kontrola je kroz tri do četiri nedelje.

Pun efekat intervencije 3D mezonitima vidi se posle 40 do 60 dana.

Mezoniti ne smeju raditi osobe koje boluju od autoimunih bolesti, jakih alergija, ekcema, psorijaze, raznih infekcija kože, poremećaja koagulacije krvi, i onkoloških oboljenja.

Pre tretmana mezonitima, osobe koje koriste oralnu kontracepciju treba da prekinu uzimanje pilula. Dva sata pre tretmana ne smeju se konzumirati alkohol, jaka hrana i cigarete, kao ni dva sata nakon tretmana. Osećaj tvrde kože i eritem prolaze u roku od šest sati. Oko 50 do 55 sati nakon tretmana javljaju se otok, modrice i bol. Ne treba upotrebljavatii analgetike niti obloge za hlađenje i umirenje (aloja, led i slično). Preporučuje se šetnja na svežem vazduhu. Tokom pet do 11 dana nakon tretmana traje osećaj peckanja u koži.

Već 15 dana nakon niti sme se raditi mezoterapija, 30 dana kasnije dozvoljen je hemijski piling, a 90 dana od tretmana može se koristiti dermaroler ili laserski tretman. Fejs-lift se sme raditi tri i po godine nakon mezoniti.

8 GODINA KLINIČKIH STUDIJA

3D mezoniti se već 12 godina uspešno primenjuju u Koreji i Japanu (osam godina su rađene kliničke studije) i poseduju ISO standard. Postoje očekivanja da će ova metoda veoma brzo zauzeti vodeće mesto u estetskoj medicini, naravno uz adekvatnu kućnu negu kako bi se pozitivni rezultati što duže zadržali

Ne postoji posebno ograničenje u kojim godinama smeju da se rade mezoniti, ja sam imala pacijente sa trideset, kojima se lice naglo opustilo posle gubljenja velikog broja kilograma. Najstariji pacijent kome sam radila mezoniti imao je 78 godina. Dakle, nisu u pitanju godine, nego indikacije.
Ova metoda će veoma brzo zauzeti vodeće mesto u estetskoj medicini.