Koliko dugo živi kosa?

Ljudi, a pogotovu žene, često se pitaju zbog čega im opada kosa i koliko je normalno da opadne vlasi kose nedeljno. Pogledajte odgovore koje vam na ova pitanja daje Željko Dobričić, frizer i predstavnik GRUPPA L'ULTIMA za Srbiju.

.

Život kose traje od 2 do 6 godina. Postoje tri faze rasta kose: faza rasta, faza mirovanja koja traje od 2 do 6 meseci i na kraju faza opadanja, nakon koje se ceo ciklus ponavlja tj. nova kosa počinje opet da raste.

Dnevno bi trebalo da opadne od 50 do 100 vlasi. Ukoliko perete kosu jednom nedeljno normalno je da opadne oko 300 vlasi i to zato što je možda niste češljali, a možda vam je bila zavezana u rep ili punđu. Sve ostalo je nevidljivo opadanje (kosa koju vidimo na kaputu, jastuku, na tepihu itd.)

Između prirodne boje kose i tipa kose postoji zajednički spoj. Plavokose obično imaju finiju kosu, ali i dosta kose i to otprilike 140 hiljada vasi. Kod brineta je to nešto manje, oko 100 hiljada vlasi, dok je kod riđokosih kosa najfinija i imaju otprilike 85 hiljada vlasi.

Ne nasleđuje se genetski samo boja kose nego isto i struktura kose. I to da li je fina, glatka, kovrdžava ili talasasta kosa, takođe zavisi od genetike.

Ljudi kreću da stare od sredine dvadesetih godina, i to se vizuelno vidi po njihovoj koži, noktima, a tada se polako pojavljuju i bore. Naravno, starenje se može primetiti i po kosi. Ona više nije tako vitalna i polako se primećuje smanjenje kose u gustini.

Žene su počele da feniraju kosu češće nego ranije, posebno na našem prostoru, što takođe utiče na kvalitet kose. Kvalitet života se drastično promenio u današnje vreme. Pije se više kafe, alkohola, konzumiraju se cigarete, nezdrava hrana i antibebi pilule, od čega je organizam iznutra kiseo što se loše odražava na kosu.

Žene su previše pod stresom. Ranije je bio običaj da se žene brinu o deci i domaćinstvu, a danas žena sve to mora da radi i još ima posao, vodi računa o nabavci, kuva, a vodi računa i o svojoj lepoti. Zato je neophodno da se u današnjem vremenu deli posao u domaćinstvu.

Željko Dobričić je frizer i predstavnik GRUPPA L'ULTIMA za Srbiju. Ukoliko želite da mu postavite neko pitanje pišite na mail: gruppalultima@gmail.com