Pravila koja smete da prekršite u šminkanju

Ponekad se svi plašimo da promenimo oblik frizure ili da obučemo neku intenzivniju boju, izazovniju haljinu. Uvek možete da pokušate tako što ćete početi sa minimalnim promenama. Menjajte svoj izgled postepeno. Svaka promena je dozvoljena dok znate granicu umerenosti i dobrog ukusa.

.

Mit: Crvenokose ne bi trebalo da nose crveni karmin

Crveni karmin je dopušten svima. Crvenokose mogu da izgledaju fanstastično s crvenim usnama, posebno s narandžastim tonovima, nalik boji paradajza. Važno je da izbegavate plave podtonove.

Mit: Svetlucave senke su samo za tinejdžerke

Naprotiv, obične matirane senke mogu naglasiti upale oči koje žene imaju u zrelijim godinama. Svetlucave senke privlače svetlost, pa vas mogu učiniti naizgled svežijim, a dodatni bonus leži u tome da tako odvlačite pažnju s bora na licu. Zampamtite i da svetlucavo ne znači šljokičavo.

Mit: Jarke boje karmina nisu za tanke usne

Važno je znati razliku između svetlih (dobrih) i tamnih (loših) tonova. Tamni tonovi, poput tamnocrvene i boje kupine, samo ističu činjenicu da se radi o tankim usnama, ali tonovi obogaćeni svetlucavim elementima stvaraju optičku iluziju punijih usana. Takođe, usne oblikujte olovkom, čime ćete vizuelno postići puniji izgled.

Mit: Smoki ajz ne izgleda dobro na bledoj koži

Crne i sive nijanse ovde nemaju monopol: nijanse poput bronzane i ružičasto-zlatne odličan su izbor ako imate jako svetlu kožu.

Mit: Pastelne boje ne izgledaju dobro na tamnijoj puti

Svaka od nas ponekad želi da se poigra sa pastelnim bojama. U tome nema ničeg lošeg, ali pastelne boje na tamnijoj koži treba znati nanositi. Poenta je u održavanju kontrasta. Recimo, ako želite da se poigrate ružičastom, bojom lavande, svetloplavom ili zelenom. Pre svega pripremite kapke tako što ćete na njih naneti puder koji će pružiti dobru bazu na koju senka može da se "uhvati".

Mit: ili za smoki ajz ili naglašene usne

Ključ je u kontrastu. Na primer, ako imate svetlucavi smoki ajz, neka karmin bude matiran ili obrnuto. Ostatak lica mora biti minimalno definisan, s pažljivo počupanim obrvama i lagano naglašenim jagodicama. Držite se srodnih nijansi.