Kako ishrana utiče na zdravlje kože

Koža nas štiti od od infekcija, radijacije i dehidracije, greje nas i čini da lepo izgledamo. Površina kože se obnavlja svakih deset godina, a izgled i zdravlje kože zavise od naše ishrane. Problemi kao što su masna, suva i gruba koža, facijalna nadutost, zadržavanje vode, osipi i alergije su dobri pokazatelji da li se zdravo hranite ili izlažete kožu nečemu što joj se nikako ne dopada.

.

Dijetetska ishrana može rešiti probleme s kožom.

Masna koža
O čemu treba razmišljati: Višak masnoće u ishrani, visokohistaminski tip i prekomerna adrenalna stimulacija usled stresa, što sve povećava lučenje sebuma (masna tečnost koja podmazuje kosu na glavi i dlake na telu).
Ishrana: Što manje masnoće, obezbedite dovoljnu količinu esencijalnih ulja iz semenki i njihovih hladno-ceđenih ulja, klonite se alkohola, šećera i stimulativnih sredstava.
Dodaci: Vitamin C, pantenonska kiselina (ukoliko ste pod stresom).

Suva koža
O čemu treba razmišljati: Moguće je da je reč o poremećenoj ravnoteži vode usled manje esencijalnih masnih kiselina, nedovoljnom unošenju vode ili nedostatku vitamina A.
Ishrana: Svakako bi trebalo da se klonite zasićenih masnoća (meso,jaja,mlečni proizvodi,prženo,čips i sl.) i unosite dovoljno esencijalnih masnih kiselina (iz semenki i njihovih ulja). Svakodnevno pijte najmanje 2-3 litra vode i jedite mnogo namirnica s visokim sadržajem vode, kao što su voće i povrće. Trebalo bi da ograničite alkohol i stimulativna sredstva kao što su čaj i kafa.
Dodaci: Esencijalna ulja kao što su laneno ulje, ulje bundeve i ostalih semenki, ulje lisičine, vitamin A, vitamin E.

Gruba koža
O čemu treba razmišljati: Nedostatak vitamina A, dehidracija, nedostatak esencijalnih masnih kiselina.
Ishrana: Trebalo bi da je bogata voćem i povrćem (naročito onim žute, narandžaste i crvene boje koje je bogato beta-karotenom), uz mnogo vode i esencijalnih masnih kiselina iz semenki i njihovih ulja.
Dodaci: Vitamin A, svi antioksidantni vitamini (vitamini A, C i E, cink i selen), gama-linolna kiselina (GLA) iz ulja lisičine.

Facijalna nadutost i zadržavanje vode
O čemu treba razmišljati: Alergija na hranu, nedostatak esencijalnih masnih kiselina, hormonska neravnoteža, kao što su manjak progesterona ili estrogenska dominacija.
Ishrana: Proverite postoji li kod vas alergija na neke namirnice (najčešće je reč o pšenici ili mlečnim proizvodima). Pobrinite se da unosite dovoljno semenki i njihovog ulja, mnogo vode i namirnica bogatih vodom (voća i povrća).
Dodaci: Esencijalna ulja kao što su laneno i iz ostalih semenki, ulje lisičine, vitamin B6, biotin, cink i magnezijum.

Put do savršene kože

Da biste na gore navedene probleme delovali preventivno i sačuvali zdravlje kože, evo nekih ključnih saveta o ishrani i dodacima:

Ishrana

  • Ograničite alkohol, kofein, hemijske aditive, so, zasićene masnoće, šećer i pušenje.
  • Jedite mnogo svežeg voća i povrća, po mogućstvu organski gajenog.
  • Svakodnevno jedite semenke, koštunjave plodove ili njihova hladno ceđena ulja. Uzimajte ili vrhom punu kašiku mlevenog semena ili kašiku mešanog semenog ulja, koje sadrži hladno ceđeno, bundevino, susamovo ili suncokretovo ulje.
  • Pijte najmanje 2-3 litra vode dnevno, bilo čiste ili u vidu biljnih čajeva.

Dodaci

  • Uzimajte neki univerzalni vitaminsko-mineralni dodatak koji sadrži, vitamin A, C, E i D, a od minerala cink,selen,magnezijum itd.

Ostale preporuke

  • Izbegavajte snažnu sunčevu svetlost i koristite neko sredstvo za blokiranje sunčevih zraka čak i tokom zime i hladnih dana gde se koža suši o oštećuje, i obratite pažnju na korišćenje krema koje sadrže znatnu količinu vitamina A, C i E.
  • Kožu perite blagim sredstvom na bazi ulja, nikako sapunom.

Čuvajte svoju kožu kao što ona čuva vas.