Đuzepe Zanoti cipele - san svake žene!

Ovaj umetnik-vizionar u svetu “obućara” dolazi iz malog grada nadomak Riminija, poznatog po dugogodišnjoj tradiciji u pravljenju obuće. Osamdesetih Zanoti je bio poznati DJ i bio stalni gost prestižnih noćnih klubova. Ubrzo nakon toga, njegova naklonost ka umetnosti, dizajnu i modi odvela ga je Nedelje mode u Parizu i Milanu. Opčinjenost ženskim stopalima i veliko zanimanje za stare zanate koji su bili zaštitni znak njegovog rodnog grada, naveli su ga da načini prvi veliki korak i otisne se u dizajnerske vode.

.

Početak je obeležio njegov rad kao "freelance" dizajnera, međutim, zbog neospornog talenta i energije, započeo je saradnju sa najvećim modnim kućama. Uprkos tome, osećao je da mu je potrebno da stvara bez ograničenja, što se i ostvarilo kada je kupio fabriku obuće “Vicini”. Otvorio je posebno odeljenje za osmišljavanje ukrasa, drugo za dizajn potpetica i unajmio profesionalne vezilje, sve sa namerom da izradu i dizajn dovede na najviši nivo.

Prvu kolekciju prikazao je u Njujorku, koju su kupci sa oduševljenjem prihvatili i odmah mu ukazali poverenje. Usledili su svetski uspeh i popularnost, što se odrazilo na razvoj kompanije. Prvi ekskluzivni butik je otvoren 2000. godine u Milanu, a nakon toga njegovi sjajni modeli mogli su da se kupe u svim vodećim modnim centrima – Njujorku, Parizu, Londonu, Moskvi i Dubaiju, da bi danas posedovao 50 radnji širom sveta. U međuvremenu, nastavio je saradnju sa modnim kućama – Balmain, Proenza Schouler, Thakoon, Christopher Kane and Delfina Delettrez. Jedinstvena sinergija kreativnosti i izazova daje zadivljujuće rezultate.

Tokom godina, njegov pravac se nije menjao – ostao je veran rokenrol stilu, oslanjajući se na prošlost i zanatsku tradiciju, uporedo gledajući ka budućnosti i baveći se istraživanjem. Njegove kreacije doslovno oslikavaju njegov svet sačinjen od muzike i umetnosti. Zanoti ne želi da pokrije žensko stopalo, već da na najlepši mogući način istakne njegovu lepotu i iskaže mu svoje divljenje.

Događaj koji se ne sme propustiti, koji slavi filmsku umetnost, ali i glamur holivudskih zvezda, Kanski festival, ove godine je imao poseban značaj za Zanotija. Kako je popularna Kroazeta savršena pista za prikazivanje novih trendova, dizajner je udružio snage sa juvelirskom kućom “Chopard” kako bi napravio najskuplju sandalu na svetu. U izradu para neverovatno lepih sandala utrošeno je više stotina sati rada – ružičasti saten u kombinaciji sa 600 pink safira, dijamanata i rubina, ukupne vrednosti veće od 360 karata ponela je Anja Rubik, izgledajući pri tom kao moderna Pepeljuga i izazivajući senzaciju.

Čitav projekat je osmišljen u svrhe prikupljanja sredstava za borbu protiv side, u organizaciji Amfara, što je dizajneru bio dodatni motiv da na svojevrstan način ispuni svoj san, o stvaranju jedinstvene, skupocene cipele.

“Zvezdani” status mu je osiguran, obzirom da sve veći broj svetski poznatih modela, glumica... bira njegove izvrsne kreacije za šetnju po crvenom tepihu. Neke od njih su Karolina Kurkova, Eva Hercigova, Bjanka Balti, Natalija Vodijanova, Anja Rubik koja je i zaštitno lice jedne od njegovih reklamnih kampanja. Satenske cipele koje je ponela na svom venčanju sa Sašom Kneževićem takođe su delo ruku slavnog Italijana.

Kao i u ostalim kolekcijama, Zanoti stavlja akcenat na nakit na obući (kaže da je to zapravo njegova DNK), pa je to slučaj i sa sandalama i cipelama za venčanje. Visoka potpetica (ali savršeno udobna!) se podrazumeva, sjajni, glatki saten, kao i efektni dijamanti i cirkoni koji reprezentuju luksuz i glamur.

Velika pažnja i preciznost se poklanja detaljima, čineći da obuća bude podjednako efektna kao i venčanica i čitava mladina pojava. Između raznobojnog kamenja, bisera i cirkona vlada savršen sklad u pogledu oblika, boja... bez obzira na složenost motiva.
Za Kejt Midlton je osmislio crnu satensku sandalu, ukrašenu plavim dragim kamenom, inspirisan njenim vereničkim prstenom.

Kako sam kaže, ako dovoljno dobro poznajete žensko telo i različite vrste materijala, sve ideje koje vam padnu na pamet, možete preneti na par cipela. Đuzepe Zanoti savršeno dobro zna koliko su žene opčinjene obućom, i prema njima se postavlja kao njihov najbolji prijatelj, dajući im fantastične komade.

“Holivud je san, Volstrit je nadrealan, a između se nalazi Zanoti žena. I ona postoji u svakoj ženi” rekao je slavni dizajner jednom prilikom. Ukoliko je do sad niste otkrile u sebi, dan venčanja je prava prilika da ta žena zablista.