Koja su mladoženjina zaduženja?

Kada su glavne pripreme za venčanje gotove, mladoženja mora da počne da razmišlja o zadacima koji su prema tradiciji prepušteni njemu. Činjenica da se buduće neveste više angažuju u organizaciji venčanja od mladoženja važiće verovatno zauvek.

.

Međutim, mladoženjina pređašnja jedina uloga – da zaprosi devojku i pojavi se na venčanju (po mogućstvu sa prstenom), prerasla je u spisak obaveza. Današnje mladoženje nakon nekoliko meseci intenzivnih priprema na dan venčanja postaju isto tako nervozne kao i njihove neveste. Za taj dan, drage naše mladoženje, morate se dobro pripremiti kako biste u njemu mogli da uživate. Mi vam kao pomoć nudimo mali spisak vaših zaduženja.

Kako treba da izgleda mladoženjino venčano odelo?

Svaka nevesta do tančina zna kako će izgledati tog dana, tako da mladoženji ne preostaje ni{ta drugo nego da svoj izgled prilagodi njenom stilu. Ako se ona odlučila za trendi venčanicu nežne pastelne boje, vi izaberite jednostavno crno odelo ili neko mladalačko u svetlijoj nijansi. Ako je njena haljina izrazito elegantna sa dugačkim skutom, najbolje bi bilo da se odlučite za klasičan smoking, koji je svakako primeren za tako svečan događaj. Uvek morate da vodite računa o kombinaciji boja. Nije potrebno da se sasvim ograničite na izbor boja svoje neveste, dovoljno je da vam se detalji garderobe slažu sa bojom mladinog bidermajera.

Bilo da je to košulja, kravata, marama koja se nosi oko vrata, leptir-mašna, ili ukrasni rub vašeg odela. Mnoge neveste veruju da donosi nesreću ukoliko ih mladoženja vidi u venčanici pre venčanja; mi mislimo da je ipak bolje da pobedite sujeverje i da u kupovinu odete zajedno. Na taj način ćete na fotografijama izgledati kao savršeno ukomponovan par i shvatićete koliko je bitno što ste uskladili vašu odeću. Bićete nam zahvalni!

Jako je važno da cipele kupite bar mesec dana pre venčanja i da ih lepo razgazite. Tako ćete izbeći žuljeve, neće vas boleti noge i nećete biti loše volje; dan kada se venčavate je izuzetno naporan, pre svega ćete dugo stajati i zato vodite računa o tome.

Izbor prevoznog sredstva Tradicionalno mladoženji pripada izbor prevoznog sredstva.

To mogu biti kočije, limuzina, motor ili bicikl. Samo treba voditi računa da sve bude u harmoniji sa ostalim detaljima cele ceremonije, kao npr. godišnje doba i vreme održavanja ceremonije. Ukoliko ste se odlučili za limuzinu, postoji pravilo da se za vožnju do crkve iznajmljuje vozač ili zamena može da bude mladin brat ili prijatelj.

Posle ceremonije, mladoženja, ako želi, može da preuzme mesto vozača i odveze vas na mesto slavlja.

Darivanje nakita ima dugu tradiciju

Običaj je da mladoženja svoju izabranicu jutro pred venčanje simbolično daruje. Ranije se najčešće poklanjao vredan komad nakita koji je nevesti u neku ruku bio zalog, tj. jemstvo da ona poseduje određenu sumu novca. Danas je ostao lep gest da na sam dan venčanja, pre nego što bilo šta počne, mladoženja pokloni neku sitnicu svojoj nevesti.
Čest poklon je narukvica ili lančić sa priveskom, koji imaju istu šaru kao i burma, ili pak ručni sat sa ugraviranom posvetom sa unutrašnje srane, sićušne minđuše, koje će mlada nositi na venčanju ali i kasnije. Izbor je na vama ali vam savetujemo da to bude nešto po ukusu vaše izabranice.

Govor

Mladenci se na slavlju moraju zahvaliti gostima na prisustvu, poklonima i lepim željama. Ovo ne mora biti isključivo mladoženjina obaveza, ali je takav običaj.
Obično nevestin otac govori prvi, zatim mladoženjin kum i na kraju mladoženja.
Pre venčanja pripremite kratak govor ne duži od pet minuta u kome ćete se zahvaliti tastu za govor, pozdravite vaše prijatelje, zahvalite se kumovima na dobro obavljenom poslu i velikoj podršci, pozdravite one koji su tu i one koji nisu mogli da dođu, nazdravite svojoj ženi i vašem zajedničkom životu. U govor možete da ubacite i šaljive anegdote, zajedničke doživljaje, pehove koji su se ređali dok ste pripremali slavlje a ono što ne smete izostaviti jeste da pohvalite izgled svoje drage.

Gde otići na medeni mesec?

Bračno putovanje, jedno od najlepših doživljaja novopečenih supružnika, ima čisto praktične korene. Kad muškarac konačno osvoji nevestu, mora i da se potrudi da obezbedi neko vreme samo za njega i nju daleko od prijatelja i poznanika koji u početku samo smetaju. Zato današnje mladoženje moraju uštedeti novac za organizaciju medenog meseca. Odredište svakako odaberite zajedno, a sami se potrudite da ovo putovanje učinite nezaboravnim. Možete da osmislite romantičnu večeru sa svećama na obali, jahanje uz zalazak sunca, a ako putujete u egzotične krajeve možete da se raspitate koji običaju tamo vladaju pa da se još jednom venčate po njihovoj tradiciji…

Izvor: Vencanje.rs