Koliko u Srbiji košta svadba?

Mladenci su krenuli u potragu za savršenim detaljima za venčanje sami ili sa roditeljima i kumovima. Koliko im je vremena zaista potrebno za organizaciju savršene ceremonije sa što manje stresa i na čemu štede?

.

Pripreme sve češće prepuštaju agencijama za organizaciju venčanja, koje u skladu sa njihovim budžetom planiraju svečani čin.

Za iznajmljivanje venčanica i prateće opreme potrebno je od 20 do 120 hiljada dinara, dok odelo za mladoženju sa neophodnim detaljima košta od 30 do 60 hiljada.

Bez obzira na krizu, u Srbiji se na svadbi ne štedi. "Može da bude kriza kakva god hoćete, zadnji dinar se vadi da se organizuje venčanje ćerke a pogotovo sina. Kriza ne utiče ni u jednom pogledu jer se sredstva uvek nađu", kaže Zorica Jovanović, organizatorka "Veding Vikenda".

Osim troškova za opremanje mladenaca jedna od stavki je i matičar. Ako u Beogradu odlučite da se venčate van opštinske sale to će koštati desetak hiljada dinara, dok je u Nišu za dolazak matičara potrebno izdvojiti i do 17 hiljada dinara.

"Crkveno venčanje nema tarifu ali se plaća. Na višem nivou" objašnjava Jovanovićeva.

Kada svemu navedenom dodate restoran, muziku, kićenje svatova, pozivnice i fotografije za uspomenu, manje venčanje, koje u Srbiji broji od 50 do 150 zvanica, može koštati i do 800 hiljada dinara.

Izvor:  B92