Spasite vašu odeću od moljaca

Ako ste primetili da delovi vaše odeće počinju da izgledaju kao da ih je nešto pojelo, onda je vreme da krenete u rat protiv najvećih neprijatelja vunenih, krznenih, pamučnih i svih ostalih, osim sintetičkih stvari - moljaca!

.

Najbitnije je da znate da ako već vidite moljce kako lete, šteta je učinjena, jer su larve moljaca te koje prave problem. Takođe, moljci iz kuhinjskih ormarića i moljci koji jedu odeću nisu isti, pa ako ih imate samo u kuhinji, nemojte paničiti.

Kako da započnete borbu sa moljcima?

Najbitnije je da temeljno pristupite problemu, jer ako ne istrebite sve larve (ne samo iz garderobera, već i na tepihu, zavesama, plafonu i zidovima), problem će se stalno vraćati.

Prvo što treba da uradite jeste da izvadite sve iz ormana i iznesete na sunce, koje najbolje ubija larve moljaca. Nemojte stavljati stvari u drugi ormar, jer ćete tako samo proširiti problem.

Ormar oribajte, očistite i usisajte pa posle nanesite sredstvo protiv moljaca.

Sve što su moljci već pojeli bacite, ostatak odeće i svega ostalog što držite u ormaru operite i očistite, jer larve se hrane mineralima iz znoja i ulja sa kože pa je ovaj korak neophodan. Ne vraćajte u ormar ništa što nije očišćeno. Kako je vuna najveća meta, dobra ideja je da je držite u hermetički zatvorenoj kesi ili kutiji.

Sprečite moljce - prvencija problema

Da biste uopšte sprečili pojavu moljaca, odeća koju odlažete u garderober mora biti čista, a preventivno pomažu i namenske kuglice ili sapun, divlji kesten, kedar ili lavanda. Moljci beže od mirisa navedenih supstanci, pa će ih to u početku oterati.

Takođe, kad god imate priliku, provetravajte ormar. Otvarajte vrata i fioke i sve prozore u sobi bar jednom u dva meseca da bi sve izluftirali i osvežili.

Izvor: Super žena