Šokantne istine o plastičnoj hirurgiji

Danas ne možete da uključite TV, a da ne vidite mlade žene, u dvadesetim i tridesetim godinama, koje se podvrgavaju ekstremnim estetskim zahvatima - kao i sitnijim intervencijama - pri čemu sve ove procedure deluju kao mačji kašalj. To se sve češće dešava i van malih ekrana, a naslovi poput majka štedi novac za uvećanje grudi svoje četiri meseca stare ćerke, nažalost, deo su realnosti. Otkrivamo vam pravu istinu o ovom neslavnom sportu kako slavnih, tako i običnih žena.

.

POSLE SE NEĆETE NUŽNO OSEĆATI BOLJE

Mislite da će vas lažne grudi usrećiti? Pa, po jednom istraživanju objavljenom u časopisu"Plastična i rekonstruktivna hirurgija", pacijenti koji su se sa nerealnim očekivanjima podvrgli plastičnoj operaciji obično su bili nezadovoljni rezultatima.

Problem leži u tome što mnoge žene veruju da će im ova promena učiniti život boljim. Čak i ako ste apsolutno sigurne da ste se za zahvat odlučile zbog sebe i ni zbog koga drugog, nema garancije da će vam silikonski implanti ili ravniji stomak dati više samopouzdanja.

PLASTIČNA HIRURGIJA JE IPAK HIRURGIJA

Naravno, estetske operacije su stvar izbora, a ne nužde, ali iako vam doktor ne radi ništa poput transplantacije srca ili vađenja bubrega, to ne znači da intervencija ne podrazumeva značajan rizik.

- Nisu najproblematičniji samo seckanje i krpljenje, već anestezija. Čak i u rukama stručnog hirurga može da dođe do komplikacija izazvanih neočekivanom neželjenom reakcijom pacijenta na anestetik- tvrde eksperti.

OPORAVAK JE GROZAN

Uprkos onome što ste možda čule i videle, hirurg ne može preko noći da vas pretvori u ružno pače u labuda. Posle zahvata poput operacije nosa ili uvećanja grudi potrebno je šest i više nedelja da se pacijent oporavi i bude sposoban da se vrati svojim uobičajenim aktivnostima (iako su često i dalje vidljivi ožiljci i modrice); da sve dođe na svoje mesto potrebno je oko 100 dana, a da bi krajnji rezultati zaista bili vidljivi treba da prođe i do šest meseci.

Mogući su, takođe, problemi poput krvarenja, dugotrajnih modrica i čvorića pod kožom. Povrh svega toga, još neko vreme nećete moći da se vratite svom normalnom životu. Na primer, posle uvećanja grudi ne možete da podižete ništa teško i dve do tri nedelje ne bi trebalo ni da podižete ruke iznad visine ramena. U suprotnom, implanti mogu da se pomere ili otvrdnu, a u tom slučaju da bi se sredile stvari potrebna je još jedna operacija. A ako, recimo, operišete nos i posle nekoliko dana odlučite da se vratite svojim uobičajenim poslovima - može se desiti da vam ako se izložite prevelikim naporima krvni pritisak skoči dovoljno da dođe do pucanja krvnih sudova i, usled toga, otoka i modrica.

MNOGE PACIJENTKINJE PADAJU U DEPRESIJU

Usred svih muka sa zavojima i modricama neke pacijentkinje prolaze kroz period posttraumatskog stresa.

- Osoba možda nije spremna na novo lice ili telo koje vidi u ogledalu. Osim toga, zbog otoka i modrica pacijentkinja u početku može da deluje izobličeno i počne da brine da li će to ikada proći i oseća se kao da je napravila veliku grešku- kažu hirurzi.

STVARI MOŽDA I NE POTRAJU

Da, kada jednom odete pod nož nema vam povratka. Ali to što ne možete da povratite izgled od pre operacije ne znači da će rezultati nužno biti trajni. U slučaju zahvata poput podizanja grudi ili liposukcije možete samo da se nadate da će vam sjajne grudi i fantastična figura potrajati zauvek, ali vremenom ishrana, godine ili trudnoća uzimaju svoj danak. Kada nabacite neki kilogram, rodite dete ili prosto ostarite, te hirurški podignute grudi će se neizbežno opustiti, pa možda odlučite da ponovite stvar.

A tu je i ona kvaka u vezi sa liposukcijom:

- Ako se podvrgnete ovoj proceduri morate striktno da pazite da se ne ugojite, jer bi u suprotnom povratile višak, samo na drugim mestima- kažu lekari.

PRAVI MOMCI NISU ODUŠEVLJENI OVOM IDEJOM

Možda verujete da ćete zahvaljujući raskošnijem poprsju ili usnama a la Anđelina Džoli biti privlačnije muškarcima. Ali, znate šta? Vaš dečko (ili neki budući partner) verovatno želi 100% prirodnu devojku. U jednoj anketi kojom je obuhvaćeno više od 1.700 muškaraca, njih 66 odsto je reklo da bi više voleli da se njihove devojke ne podvrgavaju nikakvim plastičnim operacijama.