Hrana koja ublažava bore

Narandžasto i crveno voće i povrće bogato je karotenoidima i vitaminom A, koji štite kožu od starosti. U borbi protiv starenja ne pomažu samo kozmetički preparati i estetska hirurgija, već i ishrana. Pre svega je važno da za svaki obrok akcenat stavite na povrće i voće, za lepotu kože najbolje je ono crvene i narandžaste boje kao što su paradajz, paprika, šargarepa, južno voće i zeleno povrće.

.

Narandžasto i crveno voće i povrće bogato je karotenoidima i vitaminom A, koji štite kožu od starosti jer stimulišu proizvodnju kolagena, pa ona postaje elastičnija.

Namirnice bogate vitaminom C su takođe neophodne za proizvodnju kolagena, stimulišu potkožnu mikrocirkulaciju i ubrzavaju zarastanje rana.

Žitarice usporavaju starenje kože, jer hleb, pirinač i razna testa sadrže u velikoj količini vitamin B, a za lepotu su naročito važni B5, koji joj daje vlažnost i elastičnost, B2 jer sprečava njeno isušivanje, kao i B12 koji regeneriše epiderm.

Minerali imaju posebnu ulogu, a najbolji „antiridi" su magnezijum, koji podstiče proizvodnju kolagena i elastina, ima ga u mahunastom i zelenom povrću. Važan je i cink jer stimuliše proizvodnju kolagena i elastina, a time ubrzava obnavljanje kože.

Prirodna ulja iz koštunjavog voća kao što su orasi, bademi i lešnici sadrže omega 3 i 6 masne kiseline, a oni su neophodni za membranu ćelija kože. Neutrališu dejstvo slobodnih radikala i tako usporavaju proces starenja.

Ljubiteljima mesa preporučuju se džigerica i crveno meso jer sadrže gvožđe, koje sprovodi kiseonik do ćelija kože. Protieni su neophodni za sintezu zaštitnog pigmenta, melanina. Selen je jedan od najmoćnijih antioksidanasa koji kožu štiti od negativnog dejstva slobodnih radikala i stimuliše izbacivanje toksina.