Lepota

Nesvakidašnje kravate Nataše Šarić

Modna dizajnerka Nataša Šarić, kreatorka odevnih predmeta i detalja za muškarce i žene, sinoć je u Galeriji O3one, svojom novom izložbom kravata pod nazivom „Planet 312" najavila Beogradsku nedelju mode.
25.10.2013. - 09:43h

Izložbu je činila multimedijalna postavka od 12 kostima sa kravatama iza kojih je projektovan video rad sa jedinstvenim fotografijama i atmosferom od 300 kravata. Uz spore kadrove bez naglih rezova i sa mnoštvom krupnih planova, video rad je posetiocima slikovito dočarao duh kravata i karaktere onih koji ih nose. 

Kravate Nataše Šarić su jedinstvena pojava. Složenije su jer je autor radio na istraživanju i eksperimentisanju te se umetnička strana kravate prikazuje u drugačijem svetlu, ali ne gubi na tačnosti. Igra linija, aplikacija, pridodati elementi simboličkog značenja su sastojci sazdani u ovu formu i govore o razmišljanju autora o misiji mode, samog umetnika i umetnosti generalno.

Kravate su trodimenzionalne, naizgled stilizovane okvirom geometrijskog manira, kombinovane od različitog materijala koji budi stvaralačku interakciju.

Nataša Šarić se posvetila proučavanju kravate i njene simbolike na sebi svojstven način ostavljajući dubok autorski pečat.
Pored toga, na kravatama su prikazani crteži i slike tj. dela našeg poznatog slikara Zorana Velimanovića, koji je izlagao u Italiji, Francuskoj, Portugaliji i Mađarskoj. Kravate su izrađene različitim tehnikama i svaka od njih je ponaosob instalacija i priča za sebe.

Lajtmotiv izložbe je „New generation of ties - Nova generacija kravata" u kojem svaka kravata predstavlja po jedan karakter.
Autorka izložbe, dizajnerka Nataša Šarić, kaže da je na taj način prikazana individualnost u potrazi za što potpunijim načinima posmatranja kravate kroz različite medije, ali i kao sasvim drugačija umetničko-upotrebna vrednost ovog odevnog predmeta.