Znate li zbog čega MORATE da se presvučete čim uđete u kuću?

Ukoliko ste od onih koji bi pre malo da odmore pa tek onda da se presvuku, posle ovog teksta potpuno ćete promeniti ovaj redosled.

.

Pokušajte samo da zamislite šta se sve zalepilo za vašu garderobu tokom dana, gde ste sve bili, na čemu ste sedili, jeste li bili u gužvi okruženi gomilom ljudi. Putujete li javnim prevozom ili ste sedili u nekoj čekaonici, ne možete da znate ko je sve sedeo na toj stolici pre vas, koliko brine o higijeni, koliko često menja i pere svoju garderobu.

Zato je loša ideja da kada dođete kući u istoj garderobi sednete na kauč, a još gore je da u njoj sednete na krevet na kom spavate. Preporuka stručnjaka je da se odmah nakon dolaska kući presvučete u onu "kućnu".

“Ljudi neprestano sa sebe odbacuju ćelije kože, masnoću, znoj, i još mnogo toga, a sve se to može naći na vašoj odeći. Zapravo, čovek svakog dana odbaci oko 500 miliona ćelija kože i litru znoja. Bakterije i mikroorganizmi mogu da prežive nedeljama, pa čak i mesecima na garderobi”, objasnio je dr Filip Tierno, direktor Odeljenja za mikrobiologiju i imunologiju na Univerzitetu u Njujorku.

Dodaje da čak i nova, tek kupljena garderoba, zna da bude prepuna bakterija, virusa i prljavštine.

“Sad možete da zamislite šta sve na sebi ima odeća u kojoj ste proveli 12 časova i bili u njoj svuda”, kazao je, a prenosi Readers Digest.

Važno je izuvati se pre ulaska u kuću

Naučnici Univerziteta Hjuston iz SAD-a otkrili su da se na 40 posto cipela nalazi Clostridium difficile ili C.diff bakterija. Ona je izuzetno otporna na antibiotike i može da dovede do dugotrajnih bolesti. Ova bakterija inače uglavnom preživljava u toaletima, na radnim površinama, stolovima kao i na podu.

Osim toga, na tlu kojim hodamo nalazi se sve i svašta, od životinjskog izmeta, hemikalija koje cure iz automobila do pljuvački, truleži itd.

Naučnici kažu da štetne bakterije na cipelama žive danima, pa i nedeljama. One koje su testirali bile su pozitivne na bakterije E. coli i Klebsiella pneumoniju. Izuvanjem pre ulaska u kuću smanjuje se rizik od obolevanja, posebno ako su u kući i mala deca koja puzaju po podu.

Izvor: banjalucke.com