Izbegnite ispucalu kožu i lomljive nokte! Ovo su četiri najbolja načina da zaštitite ruke od zime

Kada dođe zima ruke često stradaju. Ne dozvolite da vam koža ispuca i bude bolna i hrapava. Zaštitite kožu i nokte u zimskim mesecima baš ovako...

.

Ruke su u zimskim danima najizloženije mrazu i vetru, pa se koža više nego obično suši, puca, nekad i krvari. Evo kako da je najbolje zaštitite.

Hidratantni sapun

Često pranje ruku jakim sapunima može dodatno isušiti kožu, pa je zato pravo rešenje za hladne dane sapun sa blažom formulom, koji hidrira. Ruke uvek perite u mlakoj vodi, nikako u vreloj ili previše hladnoj. Vruća voda uništava elastičnost kože, a hladna je isušuje.

Limun

Ova voćka deluje kao piling i mekša kožu. Istrljajte ruke koricom limuna ili nacedite limunov sok, pa u njega umočite ruke na dva-tri minuta. To će ojačati i ispucale nokte, a koža će biti nežnija i čistija.

Rukavice

Na snegu i vetru rukavice su jedina prava zaštita za kožu. Zato ne krećite napolje bez njih. Osim toga, i kada perete sudove jakim deterdžentima i hemikalijama, koristite gumene rukavice. Ruke će vam biti beskrajno zahvalne.

Domaći balzam

Pomešajte dva žumanceta, dve kašike meda i dve kašike maslinovog ulja, te time premažite ruke i držite 20 minuta. Potom isperite vodom i nanesite kremu, najbolje onu s pantenolom. Balzam koristite dva do tri puta dnevno, a ako ga budete držali u frižideru, rok trajanja mu je pet dana.

Izvor: Blicžena