PET KLJUČNIH saveta kako da sprečite nastajanje ožiljka nakon bubuljica

Niko ne voli kada mu se pojavi bubuljica na licu, a naročito to mrze tinejdžeri koji u želji da im bubuljice što brže prođu prave greške koje dovode do ožiljaka na licu.

.

Iako svi žele da se što brže reše neprijatnih bubuljica, nepravilnom negom kože podsetnik na njih može da ostane mesecima u obliku fleka na koži. Bubuljica je bolan izvor upale koji kod svetlog tipa kože može da ostavi crvene fleke, dok se ljudi tamnijeg tipa kože češće susreću sa braon flekama povezanim s proizvodnjom melanina unutar kože. Ukoliko se flekice na koži ne tretiraju na pravilan način, ostaviće dugotrajan trag na koži što svi žele da izbegnu.

Uz ovih pet koraka to ćete izbeći:

1. Ne dirajte bubuljicu
Iako je prvo pravilo najjednostavnije, često je teško suzdržati se od istiskivanja bubuljice u nadi da će na taj način upala pre proći. Nažalost, svakim diranjem bubuljice samo se povećava upala područja, a često se na taj način šire i brojne infekcije što svakako želimo da izbegnemo.

2. Izbacite iz rutine gruba sredstva za čišćenje lica i agresivne pilinge
Birajte nežne proizvode za svoju rutinu čišćenja lica jer će bilo koji agresivan proizvod pogoršati upalu i ostaviti ožiljke ili fleke na koži.

3. Hidratacija je ključ
Nikako ne izostavljajte dobru hidrataciju i koža će vam biti zahvalna. Hidratacija pospešuje bolje zarastanje kože, a posebno je nužna ako svaki dan koristite puder.

4. Krema sa zaštitnim faktorom je vaš prijatelj
Šteta koju UVA i UVB sunčevi zraci nanose našoj koži velika je i nepovratna, a jedini način da se od tih štetnih uticaja zaštitimo je redovno nanošenje proizvoda s visokim SPF-om. Između ostalog, redovnim nanošenjem krema s visokim zaštitnim faktorom, sprečićete nastajanje tamnih fleka na koži i povećanje vidljivosti ožiljaka uzrokovanih štetnim sunčevim zračenjem.

5. Ne odgađajte posetu dermatologu
Internet ne može da zameni stručnu pomoć, zato ukoliko vam ni jedan od saveta dugoročno ne pomogne, posetite dermatologa da biste se konsultovali sa stručnjakom i našli rešenje za neprijatne tragove na koži.

Izvor: Ordinacija.hr