Žene prosto ne mogu da im odole, a da li štikle štete našem organizmu?

Visoke potpetice izdužuju noge i upotupnjuju svaku odevnu kombinaciju, a iako su često neudobne, neizostavni su deo ženskog ormara. Neke žene navikle su da ih nose svakodnevno, dok ih druge obuvaju samo u posebnim prilikama.

.

Za one koje ih nose na dnevnoj bazi, ovo nije dobra vest. Naime, visoke potpetice mogu uveliko da naruše zdravlje i da dovedu do razvoja degenerativnih bolesti osteoartritisa.

"Žene, posebno one koje su blizu 40-im, u velikom su riziku da obole od osteoartritisa ako su dugo godina nosile visoke potpetice. Ukoliko osetite bol u stopalima, nemojte je ignorisati jer može da izazove stanje za koje je potreban hirurški zahvat", upozorava Uma Kumar, reumatolog s Instituta medicinskih nauka u Indiji.

"Dugogodišnje nošenje potpetica akumulira pritisak na kolena i nožne prste i razvija se bol. Osim kostiju stradaju i mišići", objašnjava.

Osteoartritis nije jedino hronično stanje do kojeg dolazi zbog štikli. Tu su još bol u donjem delu leđa, bol u kolenima i bol u vratnom delu kičme.

Kako biste izbegli probleme sa zdravljem, Uma Kumar savetuje da ponekad rasteretite svoja stopala i celo telo, pa obujete ravne i udobne cipele ili patike.

U svakom slučaju nemojte visoke potpetice nositi svaki dan.

.

Izvor: Azra.ba