NIKAKO ne cedite bubuljice na ovom delu lica jer je OPASNO

Ukoliko ne možete da izdržite ni jednu bubuljicu na licu, a da je odmah ne iscedite sigurno znate da to baš i nije najbolja opcija. Međutim postoji deo lica na kom NIKAKO ne biste smeli da cedite bubuljice. Evo i zbog čega...

.

Prva naučna zapažanja o ovoj zoni lica se javljaju 1852.godine i većina tadašnjih teorija je danas stvar prošlosti i naučno su pobijene.

Ali da se zaista radi o zoni lica na koju treba obratiti posebnu pažnju i ne glumiti eksperta u ceđenju bubuljica i čupkanju dlačica iz nosa pred ogledalom u kupatilu, svakako treba i ovde spomenuti.

Opasna zona lica počinje na uglovima usana i proteže se do dorzuma nosa (predeo oko nozdrva) prateći nazolabijalne brazde i praveći trougao. Koža tog područja je tanka, izložena trajnoj traumatizaciji, a istovremeno je vrlo prokrvljena. Vezivno tkivo koje dominira u ovoj zoni je slabo otporno na infekcije. Najčešći uzročnik infekcija je je stafilokokus, bakterija koja se brzo širi potkožnim tkivom i angularnom i oftalmičkom venom pa može doći do razmnožavanja i širenja bakterija i stagnacije cirkulacije. 

Ispod nosa i usne šupljine se protežu kranijalni nervi koji kontrolišu funkcije lica. Ako nastane infekcija nekog od navedenih nervnih vlakana, može doći do paralize određenih delova lica i oštećenja motornih funkcija, uključujući i gubitak vida.

Nos i usta su puni bakterija, a koža i sluznica su prva linija obrane od invazije i ako oštetimo barijeru, bakterije imaju značajno kraći put do vitalnih organa zbog čega su i posledice fatalnije od onih koje nastaju oštećenjima na koži i sluznici drugih delova tela. Na žalost ta oštećenja mogu nastati jednostavnim manipulacijama kao što su čupkanje dlačica iz nosa ili ceđenjem bubuljicau neadekvatnim uslovima, prljavim rukama, ili nesterilisanim instrumentima. Ipak, zahvaljujući odbrambenim mehanizmima to se ne događa toliko često.

Simptomi

Simptomi koji se javljaju i koji moraju ozbiljno da se shvate su konfuzija, ukočenost vrata, neuobičajeni sevajući ili podmukli bolovi.

U ranoj fazi infekcije, dakle dok je još lokalizovana na koži ili sluznici, treba sto prije uvesti antibiotsku terapiju, a ako postoji upaljena i gnojna cista, što pre treba da se izdrenira i to je najbolji scenario dok ne nastanu gore navedene komplikacije.

Najvažnija je prevencija, a počinje razmišljanjem koliko ne smemo u lošim higijenskim uslovima da radimo bilo kakve manipulacije u ovom delu lica (brijanje, čupkanje, ceđenje, pirsing…). Izbegavanje diranja lica rukama (koristiti maramice za čišćenje lica ili nešto drugo namenjeno za skidanje šminke ili čišćenje lica), pogotovo ako nisu neposredno oprane.

U najboljem slučaju, neprofesionalnim ceđenjem bubuljica, nastaće ožiljci, postinflamatorne hiperpigmentacije, ali i nepotrebne površinske upale.

Izvor: Ordinacija.hr