Lepota

Ovom evropskom gradu je "muka" od gomile žvaka na ulicama pa su odlučili da od njih naprave PATIKE (VIDEO)!

Da ne bi žvake bile na đonovima, bolje je da budu u đonovima...
13.10.2018. - 10:01h
Foto: Youtube/prtscr
Foto: Youtube/prtscr

U Holandiji se svake godine na ulici nađe 1,5 miliona žvakaćih guma, a to predstavlja veći problem nego što se na prvi pogled čini. Zbog toga, se od sada mogu kupiti patike čiji je đon napravljen od žvakaće gume.

"Problem sa žvakaćim gumama nije samo taj što se zalepe za odeću ili obuću, nego i činjenica da im treba 20-25 godina da se razgrade", kaže Džonatan van Lon, iz kancelarije za marketing grada Amsterdama.

Zato je Amsterdam objavio rat žvakama. Ideja je da se uz pomoć nekoliko dizajnera proizvedu cipele čiji se đon sastoji od 30 odsto korišćenih žvakaćih guma. Dakle, žvake idu u đon, a ne na njega.

"Ubuduće ćemo na železničkim stanicama obesiti kugle koje su slične žvakama, pa se ižvakane žvake mogu jednostavno baciti. Potom ćemo reciklirati cele kugle", rekla je Miša Šreder, radnik u marketingu.

Te žvake će se koristiti za proizvodnju đonova. Da niko ne bi zaboravio gde je materijal prikupljen, na đonu je urezana mapa Amsterdama. Ove patike mogu da se kupe u jarko roze ili crvenoj boji, a koštaju  200 evra.

Izvor: Srbijadanas.rs