OTKRIĆE VEKA: Naučnici tvrde da su pronašli lek za AKNE!

Akne su inflamatorno zapaljensko oboljenje kože, uzrokovano promenama u pilosebacealnoj jedinici (strukturi koja se nalazi u koži i sastoji se iz folikula dlake i njemu pridružene lojne žlezde).

.

Nova istraživanja Univerziteta u Kaliforniji pokazala su da se aknama može stati na kraj.

Eksperimentima sprovedenim na laboratorijskim miševima ustanovili su da je, uz pomoć specifičnih antitela moguće smanjiti prisutnost CAMP-a, toksičnog proteina koji potiče upalne procese povezane s pojavom akni.

Objasnili su da se CAMP pojavljuje zbog prisutnosti bakterija Cutibacterium acnes, piše espreso.rs.

Kažu da im cilj nije bio stvoriti vakcinu koje će delovati na spomenutu bakteriju, jer ona nije uvek štetna, već stvoriti antitela za toksični protein što ga bakterija luči na koži, a najčešće rezultuje razvojem akni.

"Trenutno u lečenju teških slučajeva upaljenih akni dermatolozi koriste tretmane koji regulišu prisutnost nekih hormona, no oni mogu imati negativne reakcije, a za neke su pacijente gotovo u potpunosti neefikasni", kazao je voditelj istraživanja Chun-Ming Huang,

dodavši da se akne javljaju kod 85 odsto adolescenata i kod više od 40 miliona odraslih osoba u Sjedinjenim Američkim Državama.

Objasnio je da će se tretman primenjivati kao imunoterapija i nastojaće da se akne izleče unutar organizma umesto antibiotika, hormonskim tretmanima ili prilično agresivnim tabletama leka Roaccutanea.

Sledeći korak je provesti klinička ispitivanja na ljudima i potvrditi da vakcina nema neželjenih reakcija, rekao je Huang.